eur:
388.88
usd:
360.34
bux:
68082.76
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Katmandu 3 méterrel mozdult el a földrengés miatt

Miközben a hétvégén teljes erőbedobással folyt a mentés a több, mint 3000 emberéletet követelő nepáli földrengés után, heves utórengések keltettek pánikot a fővárosban. Közben ismertté vált a Mount Everes hegymászótáboraira zúdult lavina néhány áldozatának neve is. Szvetnik Endre összefoglalója.

Vasárnap fehér füst szállt fel Katmadu legfontosabb hindu temploma felett, ahol a szombati, pusztító erejű földrengés áldozatainak holttesteit égették. A nepáli fővárosban több tízezren az utcákon töltötték az éjszakát, miután romba dőltek otthonaik és féltek az utórengésektől.

Ezek vasárnap be is következtek és erejük elérte a skálán a 6,7-et. Azok a lakosok, akik az épen maradt épületekben voltak, megpróbáltak gyorsan kijutni az utcára. Az utórengések miatt egy ideig nem tudtak leszállni a segélyekkel érkező gépek.

Egyes túlélők azt mondták: tanulni kell a történtekből és földrengésbiztos épületeket kell emelni. Katmandu jobbára régi téglaházakból áll, amelyek közül sok összeomlott.

Az óvárossal szemben az újabb épületek azonban meglepetésre jobbára egyben maradtak és ez azt jelenti, hogy alacsonyabb volt az áldozatok száma, mintha több ház dőlt volna össze.

A földrengésekben több, mint háromezren haltak meg és legkevesebb 6000-en megsebesültek, Katmandu pedig kutatók szerint 3 méterrel mozdult el.

Földcsuszamlások akadályozták a mentőegységeknek a szombati rengés epicentrumába, a Gorka-körzetbe való bejutását.

"Nem ritka, hogy a kőomlások 200, 300 vagy akár 1000 fős falvakat is betemetnek" - mondta Matt Darvas, a World Vision nevű segélyszervezet tagja az AP-nek.

A katasztrófa a környező országokban, például Indiában 61 áldozatot szedett.

A Richter-skálán 7,8-as erősségű szombati rengések lavinát okoztak a világ legmagasabb hegyén, a Mount Everesten, ahol a hó betemette az alaptábor egy részét. A táborban sok külföldi hegymászó tartózkodott - vasárnapi adatok szerint 18-an haltak meg és 61-en megsebesültek.

A halottak között volt a Google egyik menedzsere és egy az alaptáborban dolgozó amerikai orvos is.

Katmanduban vasárnap több túlélőt és halottat is kiástak a romok közül. Az ENSZ szerint a környező kórházak túlzsúfoltak, fogytán vannak az orvosi készletek és egyre nehezebb helyet találni a holttesteknek.

A több, mint 27 milliós lakosságú Nepál számára súlyos csapás a földrengés, mert az ország bevétele jelentős részét a turizmusból szerzi.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×