eur:
389.14
usd:
362.09
bux:
67959.07
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kedvezően ítéli meg a német sajtó az EU-csúcs határozatait

A német média első helyen foglalkozik az Európai Unió Brüsszelben tartott rendkívüli csúcsértekezletén hozott döntésekkel a menekült kérdésről. Valamennyi cikk kiemeli a kancellár azon nyilatkozatát, amelyben a legfontosabb célként az emberéletek megmentését jelölte meg. Az elmúlt hetek tragédiái következtében a német közvélemény is a Földközi-tengeren érkező menekültek érdekében emel szót, így szinte magától értetődik, hogy a média kommentárjai is egybehangzóan kedvezően ítélik meg a brüsszeli csúcstalálkozón hozott határozatokat, noha jobban összehangolt és nagyobb szabású akciót várnának el az Európai Uniótól.

Az állami tévé első számú csatornája, az ARD beszámol arról, hogy a Földközi Tengeren át menekülök megmentésére szánt összeget a brüsszeli csúcsértekezleten résztvevő állam- és kormányfők háromszorosára emelték, és hogy két német hadihajó is támogatni fogja a térségben cirkáló uniós flottát, amelynek feladata az embercsempészek elleni küzdelem, illetve a bajbajutottak fedélzetre vétele.

Az ARD kommentátora azonban mégis az 'önámítás csúcsértekezletének' nevezte a sebtében összehívott brüsszeli találkozót, amelyen az embercsempészek hajóinak elsüllyesztéséről hozott döntést megtévesztő manővernek titulálta, azon államok talpra állítását, amelyekből nagyszámban menekül a lakosság, üres fecsegésnek minősítette, mert szerinte csupán egy dologra kellett volna koncentrálni: az emberéletek megmentésére.

A müncheni Süddeutsche Zeitung elemzője felteszi a kérdést, hogy vajon miért kísérelnek meg sok ezren drága pénzért embercsempészek kénye-kedvének kiszolgáltatva bizonytalan lélekvesztőkön eljutni az európai partokra? Azért - írja a Süddeutsche Zeitung kommentátora - mert az illegális bevándorlás meggátlásara 2001-ben hozott valamennyi uniós tagállamra kötelező érvényű brüsszeli határozat értelmében a beutazási engedély nélkül érkező személyeket azonnal ki kell zsúpolni.

Az őket szállító repülőtársaságokat pedig jelentős pénzbüntetés fenyegeti. A berlini Die Welt cikkírója reménykeltő bejelentésként emeli ki a kancellár azon mondatát, amelyben ígéretet tett, hogy szorgalmazni akarja az Európai Unió eddigi menekültpolitikájának megváltoztatását, azaz a korábban Dublinban hozott rendelkezés módosítását, amely előírta, hogy azoknak az országoknak kell gondoskodniuk a menekültek befogadásáról, amelyekbe beutaznak, illetve amelyekben partot érnek.

Mint Angela Merkel fogalmazott a közös teherviselés érdekében a többi uniós tagállamoknak is készen kell állniuk a befogadásra. Az ugyancsak berlini Tageszeitung kommentátora főleg azt kifogásolja, hogy a brüsszeli csúcsértekezleten miért nem élesztették újra a Mare Nostrum néven elhíresült intézményt, amelyet ugyan az unió által finanszírozott Triton váltott fel, és amelynek költségeit most 40-röl 120 millióra emeltek, de feladatkörét nem bővítették ki az elsüllyedéssel fenyegető lélekvesztők felkutatására a Földközi-tengeren, hanem továbbra is csak azzal bízták meg, hogy a flotta egységei által éppen felfedezett bajbajutott hajók utasait fedélzetükre vegyék. Végül pedig a német televízió egy ma közzétett közvélemény-kutatási adata: eszerint a lakosság 70 százaléka helyeselné a berlini kormány bevándorlási politikájának megváltoztatását, és az eddiginél jóval több menekült befogadását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×