eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Törökország is beszáll az ISIS elleni akcióba

A török fegyveres erők támadásokat hajthatnak végre az Iszlám Állam nevű terrorszervezet erői elleni Szíriában és Irakban - erről döntött a héten a török parlament. Mindeközben a dzsihádisták előretörése miatt több tízezren menekültek át török területre egy szíriai kurd határvárosból.

A török parlament döntése alapján a hadsereg behatolhat Szíriába és Irakba, hogy véget vessen a a dzsihádisták fenyegetésének - szakértők szerint azonban kevéssé valószínű, hogy egyhamar fel is lépnének.

A parlamenti voks értelmében külföldi csapatok is támadásokat indíthatnak a NATO-tag Törökország területéről. Törökország, amelynek egyik legfontosabb támaszpontja az amerikaiak által is használt Incirlik-légibázis, eddig vonakodott attól, hogy katonai szerepet játsszon az ISIS elleni fellépésben.

Ismet Yilmaz védelmi miniszter ugyanakkor megjegyezte: "A Szíriában egyre jobban megerősödő radikális csoportok Törökország nemzetbiztonságát fenyegetik."

Az iszlámisták csütörtökön három oldalról közelítették meg a főként kurdok lakta Kobani határvárost Szíriában. A szélsőségesek az elmúlt hetekben többszáz környékbeli falut is elfoglaltak.

Ennek nyomán további többezer polgári lakos menekült át Törökországba. A lakosok egy része azonban nem hajlandó elmenni, és sokan attól tartanak, hogy az ISIS vérfürdőt rendez, ha elfoglalja a várost.

Biztonsági szakértők szerint kevéssé valószínű, hogy Törökország egyedül lép fel. Yilmaz védelmi miniszter meg is jegyezte: "Ne számítsanak azonnali akcióra." A török hadsereg ugyanakkor elkötelezte magát, hogy megvédi Szulejmán Sah, az Ottomán birodalom alapítója nagyapjának a sírját. A műemlék egy észak-szíriai török enklávéban található.

Anakara eddigi ingadozó magatartása azzal is magyarázható, hogy a fellépéssel nem akarja megerősíteni az iszlámisták ellen harcoló kurd erőket. A kurdok már régóta önálló államot követelnek, és egyesíteni akarják a török, iráni, iraki és szíriai területen található kurd térségeket.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök emellett felemást viszonyt tart fenn nyugati szövetségeseivel. A NATO-tag Törökország elnökeként például nemrég azt mondta: "a Nyugat egyre inkább iszlámellenes." Azt is nyugati szövetségesei szemére vetette, hogy az ISIS ellen fellépnének, de a szélsőséges szeparatista szervezet, a Kurd Munkáspárt, vagy PKK ellen évtizedekig nem tettek semmit. Washingtonban ugyanakkor arra emlékeztetik Erdogánt, hogy ők már 1997-ben külföldi terrorszervezetté minősítették a PKK-t.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×