eur:
388.7
usd:
361.66
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

24 éves a német egység

Németországban évről-évre más és más tartományban tartják a német egység napjának központi megünneplését. Idén Alsó-Szászország gondoskodik a méltó megemlékezésről. Ezért ma és holnap a tartomány fővárosában, Hannoverben képviselteti magát valamennyi tartomány. Október 3-át a korábbi Kelet- és Nyugat-Németország egyesülését rögzítő szerződés nemzeti ünneppé nyilvánítja, mert gyakorlatilag 1990-ben ezen a napon valósult meg a német egység. Ezzel egyidejűleg megszűnt munkaszüneti nappá lenni június 17-e, az 1953-as kommunista ellenes kelet-berlini felkelés kirobbanásának emléknapja.

A nemzeti ünnepet immár hagyományosan ökumenikus istentisztelet nyitja meg, majd a vendéglátó tartomány kormányfője üdvözli a vendégeket, élükön ezúttal is az államfővel és a kancellárral. A hivatalos rendezvényt népünnepély követi.

Hannover központjában, ahol a tartományok kiállításokkal és idegenforgalmi látványosságok, mint például a kölni dóm, vagy a berlini brandenburgi kapu kicsinyített másával igyekeznek tudatossá tenni a látogatókban azokat a kultúrkincseket, amelyeket ma, két és fél évtizeddel az ország újraegyesítése után, bárki akadálytalanul meglátogathat. Az ünnepet számos újságcikk, rádió és televízióműsor vezette be.

A Francia- és Németország területén egyaránt látható ARTE csatorna egy egész estét szentelt az NDK bukását megelőző eseményeknek: Ennek keretében dokumentumfilmben számolt be arról, hogy éppen 25 esztendővel ezelőtt jelentette be Dietirch Genscher akkori külügyminiszter a prágai nyugatnémet nagykövetség balkonján, hogy a diplomáciai kirendeltség területén tartózkodó csaknem 5 ezer NDK állampolgár megkapta a kiutazási engedélyt álmai színhelyére, Nyugat-Németországba. A dokumentumfilmet követő beszélgetésben a fiatal nemzedék már úgy vélekedett, hogy az újraegyesülés ünneplésre méltó, de az ezt megelőző események felett elérkezett már napirendre kell térni.

Szóba került egy nemrég végzett felmérés is, amelyben a keleti tartományok lakónak 75 százaléka vallotta, hogy számukra csak jót hozott a változás, míg a nyugati országrész válaszadóinak alig ötven százaléka nyilatkozott helyeslőleg az újraegyesülésről.

Ezt magam is tapasztalom kollégáim körében, akiknek elsöprő többsége Bajorországban született és sohasem szenvedett elnyomás alatt. Ennek ellenére többen is kifogásolták előttem, hogy az ünnepet megelőző tudósítások mintha megfeledkeztek volna arról, hogy a keletnémet rendszer bukásának felgyorsulásához a döntő lökést Magyarország adta meg, amikor 1989 nyarán Sopron közelében megnyitotta a határt Ausztria felé a keletnémetek előtt. Egy lipcsei eredetű munkatársam pedig elmesélte, hogy szüleivel a 80-as években a Balatonnál találkozott nyugati rokonaival és ezek az együttlétek tartották családjában is a reményt, hogy egy napon ők is szabadon utazhatnak majd Münchenbe, Hamburgba vagy Stuttgartba. Erre immár 25 év óta lehetőségük van

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×