eur:
388.91
usd:
362.05
bux:
68657.62
2024. május 8. szerda Mihály

Tovább pörög a kém-ügy Németoszágban

Berlinben az ellenzéki pártok változatlanul elutasítják a kormány azon döntését, amellyel engedélyt adott a baráti országok német földön tevékenykedő hírszerzőinek megfigyelésére. A Kalózpárt vezetője elmondta, ez aligha vezethet célra, ugyanis ettől már csak egy lépés a német kémkedés megkezdése a szövetséges államokban is.

Az ügy azt követően mérgesedett el, hogy a német hírszerző szolgálat, valamint a védelmi minisztérium egy munkatársa ellen eljárás indult az Egyesült Államok javára történt kémkedés vádjával.

Berlin türelmét ugyan próbára tette, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség még a kancellár mobiltelefonját is lehallgatta, de tényleges lépésre a kormány csak akkor szánta el magát, amikor a német hírszerző szolgálat, továbbá a védelmi minisztérium egy alkalmazottjáról is kiderült, hogy az Egyesült Államok javára kémkedett. Válaszként kiutasították az amerikai hírszerzés németországi főmegbízottját.

Ezt követően megkezdték az amerikai és brit diplomáciai kirendeltségek kommunikációjának ellenőrzését. Jól értesült források szerint már szóba került az eddig partnernek tekintett amerikai és brit szolgálatok ügynökeinek megfigyelése is.

Ezzel párhuzamosan diplomáciai szinten igyekeznek elsimítani a kapcsolatokban támadt feszültséget. Alighanem ezt a célt szolgálja annak hangoztatása is, hogy a német hírszerző szolgálat az Egyesült Államok területétől távol tartja magát.

Berlinben az ellenzék bírálta a kormány lépését és hangsúlyozta, a kémkedést nem lehet ugyanazon eszközzel letörni, hanem olyan keretfeltételek megteremtését sürgetik, amelyek hatékony parlamentáris ellenőrzés alá vonják a hírszerző szolgálatok tevékenységét

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×