eur:
385.26
usd:
354.8
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Líbia a káosz felé tart?

Három évvel Moammer Kadhafi bukása után Líbia tovább süllyedt a káoszba: egy mílícia hétfőn aknatüzet zúdított a Tripoli Nemzetközi Reptérre, amelynek nyomán az ENSZ kivonta dolgozóit Líbiából. A helyi kormány azt mondta: megfontolja, hogy nemzetközi segítségért folyamodjon.

A nyugati szövetségesek légicsapásokkal számolták fel Líbiában a Kadhafi-rendszert, de kommentátorok már akkor figyelmeztettek: csak a diktátor hatalma tartotta össze a sokszínű törzsi társadalmat.

Három évvel a rezsim bukása után Líbia ismét a káosz felé halad. A kormány és új hadserege képtelen megfékezni az egykori lázadó erők fegyveres csoportjait és a milíciákat, amelyek fegyverrel harcolnak a politikai és gazdasági befolyásért. A tripoli hatóságok szerint a főváros repterén várakozó repülőgépek 90 százaléka megsemmisült és kár keletkezett az irányítótoronyban, azt követően, hogy egy milícia aknatűz alá vette a légikikötőt.

Ahmed Lamin kormányszóvivő elismerte: a líbiai kormány mérlegeli, hogy külföldi erőket hívjon be a hatalma helyreállítására, a civilek védelmére és "az anarchia elkerülésére". A Kadhafi bukásához vezető, fellépést csak úgy tudták elfogadtatni annak idején az ENSZ-ben a nyugati szövetségesek, hogy légicsapásokra szorítkoztak és nem küldtek be szárazföldi erőket. Oroszország azonban még így is bírálta az akciót, amely kezdetben humanitárius indokból indult.

A tripoli reptér elleni hétfői támadásban két katona meghalt, a főváros lakói szerint a hétfői Grad-rakéták csapódtak be.

Máshol, Bengházi városában hatan vesztették életüket a biztonsági erők és rivális milíciák összecsapásában. Halifa Haftar egykori tábornok félkatonai erői iszlámista milíciák támaszpontjait támadták, de kórházi források szerint a legtöbb halott és sebesült civil volt. Bengháziban is bevetettek rakétákat és legkevesebb 10 lakóházat ért találat.

A város reptere már május óta zárva van és a tripoli repülőtér mellett hétfőn egy harmadik város, Miszráta repterét is bezárták. Mindez azt jelenti, hogy Líbiát csak Tunézián vagy az ország déli részén fekvő két kisebb reptéren keresztül lehet külföldről megközelíteni.

Nyugati hatalmak attól tartanak, hogy a káosz nyomán megerősödnek a szélsőségesek. Az ország déli, sivatagos része például a szomszédos Maliból a francia erők által idén elüldözött iszlámistáknak kínál jó menedéket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×