eur:
389.09
usd:
361.41
bux:
68680.19
2024. május 7. kedd Gizella

Amerikának jelent a német hírszerzés?

Frankfurtban van az európai telekommunikációs adatközlés csomópontja. Az itt átfutó adatokról először a német hírszerző szolgálat értesül, de - mint a Süddeutsche Zeitung megbízható forrásokat idézve jelenti - ezeket éveken keresztül továbbították az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynökségének.

Az ügy pikantériája, hogy az akciót az akkori szociáldemokrata és zöldpárti kormány koalíció kancellári hivatalának főnöke, Frank Walter Steinmeier engedélyezte, aki jelenleg az ország külügyminisztere.

A német hírszerzőszolgálat felügyelete alá tartozó frankfurti telekommunikációs központon halad át Európa csaknem valamennyi adatközlése. A terrorizmus elleni nemzetközi küzdelem szellemében a német hírszerzés ellenőrzi az adatforgalmat, és mint a müncheni Süddeutsche Zeitung jelenti, értesüléseit 2004 és hét között megosztotta az NSA nevű amerikai nemzetbiztonsági ügynökséggel.

A lap úgy tudja, hogy német állampolgárok lehallgatott beszélgetéseit nem továbbították az NSA-nek. A Süddeutsche Zeitung cikke szerint az amerikai fél eredetileg azt szerette volna elérni, hogy közvetlen hozzáférhetőséget biztosítsanak a frankfurti telekommunikációs központhoz, de ezt Berlinben elutasították. Az adattovábbítást 2007-ben azt követően állították le, hogy az ügy politikailag egyre kínosabbá vált. Mindezt akkoriban a szociáldemokrata és zöldpárti koalíció élén álló Gerhard Schröder kancellár hivatalát vezető Frank Walter Steinmeier engedélyezte, aki a jelenlegi kormányban a külügyminiszter tisztségét tölti be.

A jelentéssel kapcsolatban a kormány szóvivője Berlinben csak annyit közölt, hogy a német hírszerzőszolgálat tevékenységét a parlament ellenörzi és munkájáról a képviselöház teljes titoktartás mellett ülésező rendkívüli bizottságának számol be. Az intézmény élén álló Gerhard Schindler a hét elején tett nyilatkozatában leszögezte, hogy a hírszerzés eredményes működéséhez nélkülözhetetlen a szövetséges országok hasonló szervezeteivel, így az amerikai nemzetbiztonsági ügynökséggel való szoros együttműködés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×