eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nem vacsoráznak Putyinnal Brüsszelben

Nem lesz hagyományos közös vacsora, amikor a hónap végén Brüsszelbe látogat Vlagyimir Putyin orosz elnök a szokásos EU-orosz csúcstalálkozóra. Az Unió vezetése így akarja értésre adni, hogy az ukrajnai helyzet miatt gondok vannak az európai-orosz viszonyban. Közben Ukrajnában egy új törvény büntethetővé teszi az utcai tiltakozással járó tevékenységeket.

Az orosz elnök január 28-án érkezik az Európai Unió központjába az évi két szokásos EU-orosz csúcs egyikére. A találkozó általában két napos, de most egy nap alatt lefolytatják a tárgyalást.

A felek között az év végén éleződött ki a feszültség, amikor kölcsönösen megvádolták egymást, hogy saját érdekszférájukba akarják húzni Ukrajnát. Janukovics ukrán elnök a tervezett EU-társulási szerződés aláírása helyett úgy döntött, hogy Oroszországgal vonja szorosabbra kapcsolatait.

Ezt Moszkva egy jókor jött mentőhitellel és a földgázra adott árengedménnyel hálálta meg. Ukrajna azóta csak orosz gázt vesz, szemben a korábbi magyar és más forrásból is származó importtal.

Kijev és ukrán városok utcáin azonban - főleg Nyugat-Ukrajnában - az Európai Unióhoz való közeledést követelő tömegtüntetések robbantak ki.

Moszkva már hónapokkal a társulási szerződés tervezett aláírása előtt súlyos következményekkel fenyegette meg Ukrajnát, amelynek keleti része jobban kötődik Oroszországhoz.

Azt követően, hogy Ukrajnában is véget értek az ünnepek és alább hagyott a tiltakozás, a parlament szigorú törvényt fogadott el a politikai tiltakozás korlátozásáról. Öt év börtön jár majd például hivatalos épületek blokádjáért és pénzbüntetés álarc vagy sisak viseléséért. Megbírságolják a nem engedélyezett tüntetésekhez felszerelést vagy helyszínt biztosító szervezeteket és személyeket is.

Az Ukrajna miatti barátságtalan hangulat miatt az EU-orosz csúcs így most csak néhány órás lesz. A tárgyalóasztal két oldalán Vlagyimir Putyin, José Manuel Barroso bizottsági elnök, Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnök és a felek tanácsadói ülnek majd.

A szokásos vacsora elmarad, egy uniós diplomata szerint azért, hogy a felek "nyíltabban beszélgethessenek, és hogy stratégiai tárgyalást tartsanak a szokásos színpadias csúcs helyett".

Az egyeztetésen valószínűleg téma lesz a többek között a jövőben Magyarországon áthaladó Déli Áramlat gázvezeték. Az uniós energiaminiszterek egy hete abban állapodtak meg, hogy az érintett országok helyett az EU tárgyal majd Oroszországgal a vezeték építéséről, hogy a beruházás megfeleljen az uniós követelményeknek. Az Európai Unió decemberben közölte, hogy az egyes tagállamok és Moszkva kétoldalú megállapodásai törvénysértők és azokat újra kell tárgyalni.

Az Unió többek között azt írja elő, hogy a Gazprom orosz energiacég nem lehet egyszerre kitermelő és a szállító-hálózatot birtokosa. Emellett a gázvezetékekhez másoknak is hozzáférést kell biztosítani, a Gazprom nem használhatja kizárólagosan a Déli Áramlat rendszerét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

A héten az amerikai szenátus elfogadta, majd Joe Biden elnök aláírta a törvényt, amely 270 napot ad a kínai ByteDance-nek arra, hogy eladja a TikTok amerikai eszközeit, különben betiltják a platformot az USA-ban. A fő tulajdonosnak azonban úgy tűnik, hogy esze ágában sincsen megválni az amerikai operációtól és bíróságon fogja megtámadni az új törvényt. Ha ez a kísérlet kudarcot vall, a ByteDance valószínűleg inkább a kivonulás mellett dönthet, vagy a menthetőt mentve megpróbálhatja az aranyat érő algoritmusa nélkül értékesíteni a TikTokot - viszont egyes becslések szerint az algoritmus nélkül mindössze a harmadát érheti a platform.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×