eur:
389.94
usd:
363.83
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Dell megvásárolná a Dellt

Michael Dell 24 milliárd dollárért akarja kivásárolni a saját maga által alapított és a nevét viselő számítógépes céget. A 2008-as pénzügyi válság óta ez lenne a legnagyobb ilyen ügylet.

A Dell az eladások alapján a világ harmadik legnagyobb számítógép-gyártója és a átlagember számára kissé furcsa módon most akarja kivásárolni alapítója, Michael Dell.

A 30 éve létrehozott vállalatért közel 24,5 milliárd dollárt akar adni, a Microsoft és a Silver Lake Partners cégek bevonásával.

Ha sikeres lesz az ügylet, akkor ez lesz a legmerészebb kísérlet arra, hogy a menedzsment és magánbefektetők ismét talpra állítsanak egy gyengélkedő technológiai céget úgy, hogy megszüntetik a részvényesek beleszólását a cég ügyeibe.

A részvénytulajdonosok 13 dollár 65 centet kapnának azért, hogy megváljanak papírjaiktól - ez 25 százalékkal több mint amennyit a papírok a vásárlási szándék napvilágra kerülése előtt értek.

Michael Dellnek "mindössze" négy milliárd dollárja van az ügyletre, a Microsoft 2 milliárdot ad kölcsönbe a Silver Lake Partners mellett, de a pénz javát a Barclays, a Credit Suisse, a Bank of America és a Royal Bank of Canada hitelei adják majd.

A nagy rivális Hewlett Packard megkérdőjelezte a tervezett tranzakció értelmét. A Dell annyira el lesz adósodva, hogy nem lesz pénze fejlesztésre. "Szerintünk a Dell ügyfelei fel akarják majd fedezni az alternatívákat, és a HP ezt határozottan ki fogja használni" - jegyezte meg a cég.

Michael Dell vagyonát 16 milliárd dollárra becsülik, 2008. óta 13 milliárdot költött el drága szerverek, szoftverek és szolgáltatások vásárlására. A Dell vállalat 70 százaléka továbbra is a személyi számítógépek piacára épül, miközben a gyártók piaci részesedése folyamatosan zsugorodik a tabletek és az okostelefonok előretörése miatt. Dellnek tehát nem lesz könnyű talpra állítani a nevét viselő vállalatot.

Michael Dell mindössze 19 éves volt, amikor 1984-ben kollégiumi szobájában 1000 dolláros tőkével létrehozta a vállalatot. Négy évvel később, amikor bevezették a tőzsdére, már 85 milliós tőkével rendelkezett.

A 90-es években a vásárlói igények szerint összeszerelt és kiküldött Dell számítógépek uralták az amerikai piacot. 2005-ben pedig az éves bevétel meghaladta az 55 milliárd dollárt. Ebben az időben történt, hogy az alapító 3 évre lemondott a vezérigazgatói posztról, de 2007-ben visszatért.

Elemzők megjegyzik, hogy az utóbbi időben kifejezetten sikeres Silver Lake Partners befektetői csoport, amely eddig nagy pénzeket keresett például a Skype eladásával, sokat kockáztat a Dell-ügyleten.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×