eur:
393.78
usd:
368.96
bux:
65875.07
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Amerika erős hangú Nagy-Britanniát szeretne

Az Egyesült Államok minden korábbinál nyíltabban értésre adta: nem akarja, hogy Nagy-Britannia eltávolodjon az Európai Uniótól. Az elszakadáspárti vagy a kapcsolatok lazítását akaró euroszkeptikusok egyre hangosabbak a szigetországban és referendumot követelnek a tagságról.

Eddig csak politológusok és az elit által olvasott magazinok írtak róla, Washington azonban most nyíltan figyelmeztette Nagy-Britanniát: ne fordítson hátat az Európai Uniónak.

Az esetleges brit kilépés ártana Amerika érdekeinek - mondta Londonban az Obama-kormányzat egyik vezető tisztviselője.

"Fejlődő kapcsolatokat ápolunk az Európai Unióval, amelynek egyre erősödik a hangja a világban. Nekünk az kell, hogy a britek hangja erős legyen Európában. Ez Amerika érdeke" - mondta Philip Gordon, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkára egy londoni beszélgetésen.

Az utóbbi időben más amerikai illetékesek már hasonló megjegyzéseket tettek, de most fordult elő először, hogy Barack Obama egy közeli beosztottja nevét vállalva, a nyilvánosság előtt beszélt Nagy-Britannia és az EU viszonyáról.

A szigetországban nehéz olyan embert találni, aki nyíltan felvállalná, hogy az EU-tagság elkötelezett híve - néhány liberális vagy munkáspárti politikuson kívül. Az EU-tagság kérdése az utóbbi időben ismét vezető témává vált a kormányzó Konzervatív Pártban, azért is, mert az EU-ellenes Brit Függetlenségi Párt elcsábítja tőle a szavazókat.

Ironikus módon ez a párt, a UKIP, az EU-ból való kilépés után szabadkereskedelmi övezetet akarna létrehozni többek között az Egyesült Államokkal - de az úgy tűnik, inkább a brit EU-tagságban érdekelt.

Miközben a brit euroszkeptikusok népszavazást követelnek az unióval fenntartott viszonyról, az amerikai külügyi illetékes azt mondta: "a referendumok néha csak azt érik el, hogy egy ország jobban befelé forduljon. Inkább a gazdasági növekedésre és a munkahelyteremésre kellene koncentrálni" - tette hozzá.

Az amerikaiak figyelmeztetése előtt brit üzleti vezetők egy csoportja arról írt a Financial Timesban, hogy az esetleges brit kilépés nyomán Nagy-Britannia kimaradhat az EU és az USA esetleges szabadkereskedelmi övezetéből.

Az amerikai diplomata megjegyzésében az is érdekes volt, hogy pár nappal azelőtt hangzott el, hogy David Cameron brit miniszterelnök beszédet mondott volna London és az EU-viszonyáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×