eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nem csak az olimpia tartja lázban Londont

A hatvan évvel ezelőtt trónra lépett II. Erzsébet angol királynő uralkodói jubileumán egymást követik az ünnepi események. Az ünneplés június másodika és negyedike között éri majd el a csúcspontját, mely alkalomból a szigetország népe négynapos munkaszünetnek örülhet.

II. Erzsébet jubileumának az ünnepléssorozata a világ uralkodóinak windsori díszebédjével kezdődött, naponta folytatódik valamiféle eseménnyel és a világcsoda június harmadikán tárul a Temze partján összegyűlő tízezrek elé: ezer kisebb nagyobb hajó és jacht vonul fel a Londont átszelő nagy folyón, zeneszóra. A Spirit of Chartwell nevű díszes hajón foglal majd helyet a királyi pár.

Az olimpiai előkészületek sem tudják elterelni a figyelmet a jubileumi eseményekről. A minap a Buckingham-palota előtt minden délelőtt sorra kerülő zenés őrségváltásra városnéző autóbuszok sokaságán érkező külföldi látogatók csodálkozhattak azon, hogy nem medveprém kucsmás testőrök masíroztak a palota elé, hanem, jubileumi tisztelgésként, vörös zubbonyukban, cserkészkalapjukban, zászlódíszes dárdával a kézben s természetesen lóháton, a kanadai lovasrendőrség, a híres Mounties díszegysége jelent meg helyettük.

London kellős közepén, a Piccadillyn, szerdán állt le a forgalom, mert flash mob táncosok rohanták le a teret. A Hyde Parkban június másodikán sorra kerülő, nagyszabású jubileumi mulatságnak csináltak előzetes reklámot lengén öltözött szép lányok, felcsendült a zene és bárki beállhatott rock and rollozni, olyannyira, hogy hamarosan néhány egyenruhás rendőr is ott figurázott a Picadilly Eros-kutja körül.

A koronás fők windsori díszebédje és díszvacsorája után II. Erzsébet nyolcszáz művészt és egyéb celebritást hívott meg partira a Királyi Akadémia termeibe. Mindenki ott volt aki számít, az ex-Beatle Sir Paul McCartney-tól az új-zélandi származású operaénekesnő Dame Kiri Te Kanawa-ig, Judi Dench-től David Hockney festőművészig, vagy Alan Bennett íróig.

A jubileumi főesemény a temzei hajóparádé lesz június harmadikán, vasárnap. Több mint ezer kisebb nagyobb vízijármű indul el a hammersmithi hídtól, hogy méltóságteljesen lecsorogjon a Tower Bridge-ig. Tízes flottákban haladnak majd lefelé, mindegyik élén zenéshajó halad. London tizenkét hídján szünetelni fog a forgalom (az autósok ennek nem nagyon örülnek), tehát a víziparádét csak a partokról lehet élvezni, vagy különböző parlamenti szállodák emeleti éttermeiből, esetleg a hírneves óriáskerék, a London Eye üvegfülkéiből.

A parádéra Gloriana elnevezéssel, pompás kilencpárevezős díszdereglye is készült, amely az évszázadokkal ezelőtti, hasonló temzei hajófelvonulások hangulatát idézi fel.

A négynapos munkaszünetet kihasználva országszerte tízezer helyen lesz jubileumi utcaparti, ami a briteknél azt jelenti, hogy utcahosszat uzsonnára terítenek fehér abroszos asztalsorokat, és az ott lakó családok együtt eszegetnek iszogatnak, zászlógirlandok alatt, pezsgős poharat emelve a királynő egészségére.

A nyolcvanhat éves II. Erzsébet jól viseli az ünneplés fáradalmait, még az állófogadásokat is. De az intimitások feltárásában sohasem szűkölködő angol sajtó elárulta, hogy őfelsége minden pár új cipőjét előbb néhány napig egy udvarhölgy viseli, mintegy bejáratja, nehogy az uralkodó lábfájástól szenvedjen, amikor mosolyogva kell megjelennie alattvalói között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Forgalmi dugóba került az építőipar

Forgalmi dugóba került az építőipar

A 2022-es háborús és inflációs válság után nem egészen 2 évvel tulajdonképpen adottak a feltételek ahhoz, hogy a magyar építőipar és azon belül a lakásépítések lendületet kapjanak. Mégsem ez történik, az ágazati szereplők és szakértők szerint 2024-ban és még 2025-ben is kevesebb lakás készül el Magyarországon, mint 2023-ban, pedig az sem volt már egy jó év. Kicsit több mint egy évnyi válságtünet tehát bő 3 éves szakadékot hagy maga után. A gyors lassulás, lassú gyorsulás problémája ismert jelenség az autópálya-üzemeltetésben, a következménye bosszantó torlódás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×