eur:
395.72
usd:
371.96
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Van-e még esélye Nicolas Sarkozynek a győzelemre?

Május 6-án végleg eldől, hogy a következő öt évben ki lesz Franciaország államfője. Mivel péntek éjféltől ismét életbe lép a kampánycsend, a közvélemény-kutatók sorra közlik a választások előtti utolsó felméréseik eredményét, és mindegyik a szocialista Francois Hollande-ot hozza győztesként. Nicolas Sarkozy hívei azonban továbbra is állítják: a leköszönő államfőnek még van esélye a győzelemre. A kérdés az, hogy mekkora?

Csütörtök este Francois Bayrou, a jobbközép jelöltje, aki az első fordulóban meglehetősen siralmas eredményt ért el, általános meglepetésre közölte: személy szerint Francois Hollande-ra fog szavazni vasárnap. A politikus hangsúlyozta: nem ért egyet ugyan a szocialista jelölt programjával, de képtelen az elmúlt egy hétben a szélsőjobbal kacérkodó Nicolas Sarkozyre szavazni.

Bayrou ugyanakkor tartózkodott attól, hogy a rá választóknak tanácsot vagy útmutatást adjon, így a jobbközépre voksolóknak saját lelkiismeretük szerint kell szavazniuk május 6-án. Az már csak a választások után derül ki, hogy ennek a kormánypárti politikusok szerint teljesen összefüggéstelen és mindössze egy személyt, azaz Bayrou-t kötelező bejelentésnek milyen hatása lesz a végeredményre, az bizonyos, hogy a legutolsó felmérések szerint Francois Hollande-ra várhatóan a franciák 52,5-53 százaléka adja majd a voksát.

Az előrejelzések egyetlen bizonytalan pontját az ismét kiemelkedően magas határozatlanok száma jelenti, arányuk ugyanis eléri a 20 százalékot, ami a jobboldali elemzők szerint azt jelenti, hogy vasárnap bármi, így Nicolas Sarkozy újraválasztása is megtörténhet.

Ez utóbbi lehetőséget tartja egyébként valószínűnek az a közgazdász, aki egy társával kidolgozta az Electionscope nevű matematikai modellt, amellyel az utolsó három francia és amerikai elnökválasztás eredményét két hónappal előre pontosan megjósolták.

Bruno Jerome három napja azt mondta: Nicolas Sarkozy a szavazatok 50,2 százalékát fogja megszerezni, igaz, a közgazdász hozzátette: 1,7 százalékos hibahatárral számolnak, így Hollande győzelmét szerinte sem lehet kizárni.

A két jelölt sorsa továbbra is azoknak a szavazóknak a kezében van, akik az első fordulóban a szélsőjobboldali Marine Le Penre szavaztak, így erre a rétegre óriási nyomás nehezedik a jobboldali sajtó részéről. Ez utóbbiak arra figyelmeztetnek ugyanis, hogy Hollande hatalomra kerülése az ő felelősségük lesz, és a nagy kérdés most az, hogy ennek az érvelésnek milyen hatása lesz az érintettekre.

A felmérések mindenesetre azt mutatják, hogy e 6,5 millió választó 54 százaléka készül Nicolas Sarkozyre szavazni, a rábeszélések hatására azonban arányuk vasárnap a 75 százalékot is elérheti. Akkor pedig a leköszönő államfő biztos befutónak tekinthető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×