eur:
389.62
usd:
363.65
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az autógyártás maradt a legsikeresebb szlovák iparág

Még soha nem gyártottak Szlovákiában annyi autót, mint 2011-ben: becslések szerint mintegy 650 ezer gépkocsi készült az ország autógyáraiban.

Szlovákia legsikeresebb ipari ágazatának 2011-ben is az autógyártás számított. A tavalyi visszaesést követően az autóipar újra képes volt meglepni az elemzőket. A Hospodárske Noviny szlovák gazdasági napilap által közölt legfrissebb becslések szerint a három nagy autógyártó 2011-ben rekordmennyiségű, 650 ezer darab autót dobott piacra.

Ez az adat csaknem negyedével több, mint 2010-ben, amikor 522 ezer kocsi gördült le a szlovák gyártószalagokról. A kimutatást a hnonline.sk gazdasági portál állította össze az autógyárak saját adatai és előrejelzései alapján. Érdekesség, hogy Csehországban is nőtt gyártott autók száma, méghozzá 9,2 százalékkal, csaknem 1 millió 200 ezer gépkocsira.

Szlovákiában három nagy világcég, a Volkswagen, a Kia Motors és a PSA Peugeot Citroën gyárai találhatóak. Az elemzők optimisták a 2012-es évet illetően is. ¥ubo¹ Vanèo, a KPMG Slovensko elemző cég munkatársa szerint a növekedő tendencia folytatódni fog a jövő év első felében, így a korábbiaknál is több autót gyárthatnak a fenti vállalatok.

Szlovákia az Európai Unió listavezetője az egy személyre eső legyártott autók számát illetően, míg Csehország a második helyen áll a kimutatásban. Szlovákiában ezer lakosra 2011-ben nem egész százhúsz legyártott autó jutott.

Várható, hogy az ország a következő évben is megőrzi elsőségét, hisz az autógyártók jelentős beruházásokat hajtottak végre és bővítették termelési kapacitásukat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×