eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kétmillió közalkalmazott sztrájkol Nagy-Britanniában

Kétmillió közalkalmazott sztrájkol ma Nagy-Britanniában. Az iskolák 90 százalékában szünetel a tanítás, és a Heathrow repülőtéren várakozni kell az érkezőknek, mert az útlevélvizsgálók is sztrájkolnak.

A munkabeszüntetésnek elsősorban az az oka, hogy gazdasági kényszerítő körülmények miatt a nyugdíjkorhatárt 67 évre kívánja felemelni a kormány, miközben magasabb nyugdíj-hozzájárulást ír elő.

Kedden újabb okot találhattak a sztrájkra készülődők, ugyanis George Osborne pénzügyminiszter, a parlamentben tartott őszi expozéja során bejelentette, hogy a közalkalmazottak fizetésemelését az elkövetkező két év során egy százalékban rögzítik, és 2017-ig nem 400 ezer, hanem 710 ezer fős lesz a létszámleépítés.

A kormány 2012-ben 2,5 százalékos gazdaságnövekedésre számított, de a brit gazdaság megtorpant, a növekedés legfeljebb 0,7 százalék lesz.

A szerdai sztrájk hatalmas veszteségeket és sok bosszúságot okoz. A repülőtéri útlevélvizsgálatot tisztviselők helyett katonák és egyenruhás rendőrök végzik, de ők kevesebben vannak, mit a sztrájkoló civil kollégák, tehát az utasoknak esetleg órákon át kell várakozni a beléptetésre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×