eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A világ végére vitték Hodorkovszkijt

Egy észak-oroszországi büntetőtelepre küldték tovább az idő előtti szabadlábra helyezését kérvényező Mihail Hodorkovszkijt. A volt olajmágnást nemrég további öt év börtönbüntetésre ítélték, így most megtanulhat kesztyűt varrni, és kenyeret sütni.

Családja és ügyvédei tudta nélkül váratlanul elvitték moszkvai cellájából Mihail Hodorkovszkijt, a Jukosz egykori olajbirodalom volt vezérét. A Finnországgal határos Karéliai Köztársaság biztonsági szerveinél egy forrás azt mondta az Interfax hírügynökségnek, hogy Hodorkovszkijt a helyi fővároson, Petrozavodszkon át Szegezsa körzet egyik büntetőtelepére küldik tovább. Szegezsában egy "normál" és egy szigorított telep is működik.

Moszkvából való elszállítása után - ami a múlt héten történt - Hodorkovszkijt az északi Vologda városban tartották egy ideig őrizetben. Hírek szerint egy szigorúan őrzött, csak őt szállító vasúti kocsiban érkezett. A hatóságoknak a törvények szerint tíz napon belül értesíteniük kell egyik családtagját átszállításáról. Ezzel nem siettek, és azzal védekezhetnek, hogy egyelőre nem jártak el illegálisan.

Hodorkovszkij és üzleti partnere, Platon Lebegyev már 2003 óta ül börtönben. Decemberben egy moszkvai bíróság egy második perben 13 éves büntetést szabott ki rájuk, de ebbe beszámítják a már leült éveket. Ha nem szabadulnak idő előtt, akkor 2016-ban kerülhetnek csak ki a rácsok mögül.

A második pert széles körben bírálták, a mágnás hívei és jogvédők abszurdnak nevezték azokat a vádakat, miszerint Hodorkovszijék többmilliárd dollár értékű olajat loptak volna el a saját cégüktől.

Hodorkovszkij első büntetését a szibériai Csitában töltötte le, időközben a fegyenctelep egy lázadás nyomán leégett. Csitában 100 emberre jutott egy tévé, és a rabok leginkább filmeket és nem politikai műsorokat néztek. Ügyvédje szerint a helyi könyvtár egyetlen látogatója Hodorkovszkij volt. Leendő lakhelye, Szegezsa 900 kilométerre fekszik Moszkvától. Az északi Karélia tavairól, erdőiről, és hideg teleiről híres.

A Kommerszant napilap megjegyezte, hogy a börtönben műanyag fröccsöntő, fémmegmunkáló és bútorüzem működik. Az elítéltek állattartással és húsfeldolgozással is foglalkoznak. A helyi szakmunkásképzőben ácsnak és parkettázónak képezik ki a rabokat. Az Interfax hírügynökség szerint az elítéltek kesztyűket, különleges öltözetet és fából készült emléktárgyakat állítanak elő, és működik a telepen egy pékség is: e mesterségek valamelyikébe tanulhat bele Oroszország egykori leggazdagabb embere.

Vagyim Kljuvant, Hodorkovszkij ügyvédje szerdán arról beszélt, hogy még mindig nem kapott információt ügyfele hollétéről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×