eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nincs lényegi különbség a nők és a férfiak között?

Felháborodást váltott ki Franciaországban, hogy az oktatási minisztérium bevezeti a gender-elméletet a gimnáziumi biológiaoktatásban. Az amerikai radikális feministáktól származó elmélet azt állítja, hogy nincs lényegi különbség a férfi és a nő között, és az embereket nem a nemük, hanem szexuális irányultságuk alapján különbözteti meg.

A biztosítékot a biológia könyv "Férfivé vagy nővé válás" címet viselő fejezete verte ki, amely az ellenzők szerint nyíltan átvette a gender-elmélet alapvetéseit.

A harmadikos gimnazisták számára szeptembertől bevezetendő tanterv ellen először a francia katolikus családok egyesülete emelte fel a szavát, nyílt levelet intézve az ügy miatt az oktatási miniszterhez. Ebben a szervezet vezetői egyebek mellett annak tisztázását kérik Luc Chateltől, hogy a magát a tudományosság színeiben feltüntető gender-elméletről mondják ki, az valójában ideológia, és ennek megfelelő módon viszonyuljanak hozzá.

Az egyesület főtitkára úgy véli: azok, akik azt állítják, hogy a szexuális identitás választás kérdése, valójában megtévesztik a fiatalokat. Férfiként vagy nőként, nem pedig egy nemileg semleges lényként születünk - hangsúlyozta Claude Berruer, aki a legnagyobb óvatosságra inti az iskolákat az új tankönyvek kiválasztásánál.

A francia magán iskolahálózat túlnyomó többségét kitevő katolikus oktatásban is hasonló aggodalmak fogalmazódnak meg. A sajtónak nyilatkozó, a témával foglalkozó egyik filozófia tanár egyenesen úgy véli, hogy a mindenféle nemi megkülönböztetés tilalmát hirdető elmélet valójában a homoszexualitás terjesztését és a társadalmak alapvető megváltoztatását célozza.

A Közösség a gyermekekért egyesület elnöke ennél is radikálisabban fogalmaz, úgy vélve, hogy a gender-elmélet nem más, mint "a családok ellen kifejlesztett fegyver", amennyiben az a szexualitás minden formáját, a homoszexualitást, a bi- és transzexualitást a heteroszexualitással egy szintre akarja helyezni.

A bírálók jellemzőnek tartják az egyik tankönyvben megfogalmazott állítást, amely úgy szól, hogy "amennyiben egy adott társadalmi csoportban erős a heteroszexuális viselkedés támogatása és a homofób magatartás, úgy tagjainak többsége nagy valószínűséggel a heteroszexuális viselkedést fogja választani".

A katolikus oktatás képviselői a felmerült kifogások ellenére nem akarják teljesen kitiltani ezt a nyugati társadalmakban egyre divatosabb elméletet, de fontosnak tartják, hogy azt alapos kritika tárgyává lehessen tenni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×