eur:
389.64
usd:
361.97
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

DSK szex-ügye óta megoldódtak a nyelvek Franciaországban

Lemondásra kényszerült a francia kormány közszolgálati ügyekért felelős államtitkára, miután két egykori beosztottja szexuális zaklatással vádolta meg. A francia média szerint a Nemzetközi Valutaalap igazgatójának a szex-ügye óta megoldódnak a nyelvek Franciaországban, és immár nem lehet szőnyeg alá söpörni a politikusok által elkövetett, eddig szigorúan a magánszféra területéhet tartozónak tartott kilengéseket.

Az egyik Párizs közeli kisváros, Draveil polgármesteri hivatalát is vezető államtitkárt öt napja vádolta meg két egykori városházi alkalmazottja. A nők azt állítják, hogy az alternatív gyógymódok, különösen a reflexológia kedvelőjeként és terjesztőjeként is ismert Georges Tron 2007 és 2010 között több alkalommal talpmasszázst végzett rajtuk, ám a "kezelések" rendre szexuális agresszióvá alakultak át.

A nőket tavaly súlyos, munkavégzés közben elkövetett vétségek miatt a polgármester elbocsátotta, és mostani nyilatkozatából az derül ki, hogy az ellene felhozott vádakat valójában bosszúállásként fogja fel. Az eset kipattanása óta azonban vasárnap egy harmadik nő is jelentkezett a rendőrségen, aki erőszakos viselkedéssel vádolja a politikust, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy az ügynek van-e szexuális vonatkozása.

Az államtitkár lemondását egyébként jobb- és baloldali politikusok egyaránt üdvözölték, ám az Egyesült Államokban szexuális bűncselekménnyel megvádolt Dominique Strauss-Kahn esete miatt mindenki rendkívül óvatosan nyilatkozik. A történet egyik azonnali tanulsága az, hogy immár egyik politikai tábor sem adhat a másiknak morális leckét, a média egy része pedig úgy véli, nem kizárt, hogy további ügyek is napvilágra kerülnek.

A francia politikusok szexuális kilengéseit eddig a sajtó a legnagyobb elnézéssel kezelte, alapvetően azért, mert az itteni közfelfogás szerint az ilyen cselekedetek az adott személy magánéletéhez tartoznak. Dominique Strauss-Kahn esete óta azonban az újságírók immár csaknem bocsánatkérően magyarázzák az őket "omertával" vádoló olvasóiknak eddigi szakmai álláspontjukat, és bár az óvatosság továbbra is jelen van, érezhető, hogy a jövőben lényegesen komolyabban fogják venni az eddig elbagatellizált szex-ügyeket.

Aminek egyes vélemények szerint az lesz az egyik nagy előnye, hogy végre esély nyílik arra, hogy megszűnjön a francia politikára oly jellemző képmutatás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×