eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Kiderítik a szlovákok, ki szerzett magyar állampolgárságot

A szlovák belügyminiszter szerint megállapítható, ki szerzett más állampolgárságot. A törvényeket be fogjuk tartani - hangsúlyozta Daniel Lipsic.

A szlovák sajtót élénken foglalkoztatja, hogy Berényi Józsefnek, az MKP elnökének van-e már magyar állampolgársága. Berényi ugyanis január elején bejelentette, hogy kérvényezte azt.

A kormány szerdai ülését követően Daniel Lipsictől az újságírók megkérdezték, meg tudja-e állapítani a hatóság, hogy kinek van magyar állampolgársága, ha azt az érintett nem jelenti be.

A belügyminiszter válaszában hangsúlyozta: a szlovák állami szerveknek különböző eszközök állnak a rendelkezésére, hogy a szükséges információkat megszerezzék, s ezzel élni is fognak. Azt, hogy milyen "eszközökre" gondol, nem fejtette ki bővebben, az erre irányuló kérdések megválaszolását elutasította.

Mint mondta, a törvény hatályos, tehát amint kiderül, hogy egy szlovák állampolgár magyar állampolgárságot is szerzett, megfosztják szlovák állampolgárságától és büntetést is kivetnek rá, amiért ezt elmulasztotta bejelenteni.

A kettős állampolgárság tiltásáról szóló törvény értelmében az első fél évben huszonöt személy, köztük csupán két szlovákiai magyar lakos veszítette el állampolgárságát. A koalíció kijelentette, megváltoztatja a Fico-kormány idején elfogadott törvényt, de a módosítást elsőre nem sikerült elfogadni, legközelebb pedig csak ősszel kerül a törvényhozás elé.

Berényi József így érthetően nem válaszol azokra a kérdésekre, amelyek a magyar állampolgárságát firtatják. A pozsonyi Pravda mindenesetre mai írásának már a címében hangsúlyozza, hogy a politikus nem vezetheti az MKP-t magyar állampolgárságként.

Robert Kalinak volt belügyminiszter nem érti, miért nem hajlandó Berényi elárulni, hogy már megkapta-e a magyar állampolgárságot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×