eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Nézetkülönbségek a szlovák népszavazásról

Az érvénytelenség ellenére sikernek tartja a szombati szlovákiai népszavazást az ottani politikusok egy része. Az ellenzék szerint fölösleges pénzkidobálásról volt szó.

A várakozásoknak megfelelően érvénytelen lett az önálló Szlovákia történetében tartott hetedik népszavazás. A hivatalos eredmények szerint az ország csaknem 4 millió 400 ezer választásra jogosult polgára közül valamivel több mint 998 ezer voksolt, vagyis az arra jogosultak csupán csaknem 23 százaléka.

A szombati népszavazás érvényességéhez a bejegyzett választópolgárok több mint felének le kellett volna adnia voksát.
Szlovákiában eddig hét népszavazás volt, s csak egyetlen referendum, az EU-csatlakozással kapcsolatos népszavazás volt sikeres.

Amint az várható volt, a hatkérdéses referendumon az igen válaszok voltak túlsúlyban. A legtöbb igen válasz a képviselői menetelmi jog szűkitésével volt kapcsolatos, a résztvevők több mint 95 százaléka értett ezzel egyet.

A választók csaknem 93 százaléka egyetértett azzal, hogy a parlamenti képviselők számát 150-ről százra csökkentsék, Aránylag sokan, a voksolók csaknem 89 százaléka értett egyet a kormányzati luxusautók árának 40 ezer euróban való maximalizálásával.

A televízió és rádió üzemben tartási díjának eltörlését 87 százaléknyian helyeselték.. A legkevesebb igen válasz- alig 70 százalék - arra a kérdésre érkezett , mely az interneten való parlamenti választásra vonatkozott.

Az ellenzék bírálta és fölöslegesnek tartja a referendum megtartását, annál is inkább mert a népszavazás kérdéseinek nagy része szerepel szerepel az új kormány programjában is.A bírálok legfőbb érve az volt , hogy az eleve sikertelenségre ítélt referendum több mint 7 millió eurójába kerül az államkasszának.

A referendumot a második legerősebb kormánypárt, a Szabadság és Szolidaritás Pártja kezdeményezte, még a júniusi parlamenti választások előtt.. Richard Sulík pártelnök elképzelését több mint 400 ezer polgár támogatta a petíciós ívek aláírásával.

Maga Sulík nagy sikernek tartja, hogy csaknem egy millió polgár járult az urnákhoz. A koalíciós partnerek közül a Mikulás Dzurinda vezette SDKÚ és a Most-Híd párt langyosan viszonyult a kezdeményezéshez, a KDH viszont nyíltan nem támogatta a kampányt, maga Ján Figel pártelnök tüntetőleg távolmaradt a voksolástól.

Az ellenzéki Smer és az SNS a népszavazást elutasították, az SaS párt politikai reklámjának tartották. Robert Fico és Ján Slota pártelnökök nem vettek részt a szavazáson. Ficó szerint a referendumra költött 7 millió eurót ésszerűbben is fel lehetett volna használni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×