eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ötvenmillió fontos kárt okoz a metrósztrájk Londonban

Hatalmas káoszt okoz Londonban a metró dolgozóinak sztrájkja. A munkabeszüntetéssel az alkalmazottak a tervezett elbocsátások ellen tiltakoznak.

Bár néhány vonalon a szokásosnál ritkábban közlekednek metró-járatok, és járatpótló buszok próbálnak megbirkózni a sűrű közúti forgalommal, mégis nagy zűrzavart okoz a keddi 24-órás metró-sztrájk a tízmillió lakosú brit főváros életében.

Ez csak az első a metró alkalmazottai által beígért huszonnégy-órás sztrájkok közül, amelyek megkeserítik a londoni lakosok és az ősz elején nagy számban idelátogató turisták életét.

Az autóbusz megállóknál a reggeli csúcsforgalom idején óriási volt a tolongás, bár százzal növelték a forgalomba állított autóbuszok számát. A Temzén a szokásosnál több vízitaxi szállítja az utasokat. Mivel nem lehet pontosan kiszámítani, hol állt le teljesen a metró és hol nem, önkéntesek szolgálnak felvilágosítással, és vázlatos térképeket osztogatnak. A Central Line vonalon egy szerelvény a feleúton állt le, és távozásra kérték az utasokat, méghozzá a bezárt állomáson át.

A sztrájksorozatot tiltakozásképpen kezdeményezte két közlekedési szakszervezet, mert a metróigazgatóság, takarékossági okokból, mintegy nyolcszáz alkalmazott elbocsátását tervezi. A négy egynapos sztrájk közül az elsőt a tanítási év kezdetére időzítették. Hasonló munkabeszüntetés követi majd ezt október 3-án, november másodikán és november 28-án.

Boris Johnson londoni főpolgármester délelőtt kerékpáron hajtott át a Városházáról egy pénzügyi konferencia színhelyére, hogy elmondja megnyitóbeszédét. Bár London fölött esőfelhőkkel szürke az ég, rengeteg a biciklista és szép számmal látni görkorcsolyázókat is. A sztrájk becslések szerint 50 millió font kárt okoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×