eur:
393.5
usd:
367.87
bux:
66256.13
2024. április 24. szerda György

Tegnap óta a saját zsebükre dolgoznak a németek

Egy különleges számítási mód szerint idén két héttel kevesebbet dolgoztak a németek az állam számára, tegnap óta pedig már a saját zsebüket gyarapítja a fizetésük. A németek ugyanis minden megkeresett euróból átlagosan 30 centet adóra, 20 centet pedig szociális járulékokra fizetnek.

Az adófizetők szövetségének közlése szerint idén előbb kezdtek a munkavállalók "a saját zsebükre" keresni, mint tavaly. Ez jórészt attól függ, hogy az ünnepek hétvégére, vagy hétköznapra esnek-e. A múlt évben a bűvös dátum július 14-e volt. Idén azonban már 10 nappal korábban ért véget az államkassza táplálása.

Számítások alapján az adók és szociális illetékek az esztendő során akkora összeget emésztenek fel a munkavállalók béréből, hogy ez gyakorlatilag megfelel bő hat hónap fizetésének. Átlagosan ugyanis egy megkeresett euró felét felemészti az adó és a szociális járulék.

Ez az első pillantásra azt jelenti, hogy az év felét kereken az államkassza gyarapítására fordítja az aktív lakosság, ami az ünnepek és más változó tényező miatt nem teljesen felel meg a valóságnak.

Közgazdászok azonban bírálják az ilyen jellegű dátumozást, mert véleményük szerint a sommás megállapítás figyelmen ívül hagyja, hogy a munkavállalóktól levont összegekből a polgárok olyan ellenszolgáltatásokban is részesülnek, mint az óvodák és iskolák fenntartása vagy a közbiztonság szavatolása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×