eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Magyarországon gyógykezeltetik magukat a szegény német nyugdíjasok

Ismét fellendülőben a gyógyturizmus. Kiváltképpen a németek élnek a szomszédjaik kínálta jutányos lehetőségekkel, és egyre többen kezeltetik magukat az egykori vasfüggönytől keletre. Az egyik legnagyobb berlini betegbiztosító intézet most tanulmányt készített arról, hogy kik veszik elsősorban igénybe a külföldi ajánlatokat.

A betegbiztosító intézet kimutatta, hogy a gyógykezelésre szorulók öt százaléka külföldön megy kórházba vagy szanatóriumba. Néhány évvel ezelőtt még alig egy1 százalék volt ez az arány.

Mindez összefügg azzal, hogy az Európai Unió keretében globalizálódott az egészségügyi hálózat. Kiváltképpen az egykori vasfüggönytől keletre fekvő országok kínálnak egyre fejlettebb gyógyászati lehetőségeket.

A betegbiztosító most közétett tanulmánya szerint a külföldi kezeléseket legnagyobb számban a viszonylag alacsony nyugdíjból élő idősebbek veszik igénybe. Õk elsősorban Lengyel- és Csehországban, valamint Magyarországon vonulnak kórházba, illetve szanatóriumba.

A felmérés megállapította azt is, hogy a gyógyturizmusban nemcsak az anyagi feltételek játszanak komoly szerepet, hanem az a tény is, hogy ezek az országok már a múltban is csalogatták - főleg gyógyfürdőikkel - a német közönséget. Karlsbad, Pöstényfürdő vagy Hévíz ugyanis már az első világháború előtt fontos európai gyógyászati központ volt.

A tanulmányból azonban kiderült az is, hogy a vasfüggönytől keletre fekvő országok fogászati, vagy más egészségügyi kínálatainak igénybevételénél fontos tényező a keletnémet múlt is, mert 1989 előtt az NDK lakói legfeljebb az akkori szocialista tábor tagállamaiba látogathattak el, és a legtöbben jó emléket őriznek ezekből az országokból.

Kivételt Magyarország képez, amely iránt -- legalábbis egészségügyi szempontok alapján - a volt NDK lakói ugyanúgy érdeklődnek, mint a nyugatnémetek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt
összefoglaló a magyarokról

Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt

A párizsi olimpia első versenynapján megszületett a magyar küldöttség első érme, Muhari Eszter harmadik lett párbajtőr női egyéniben. A nap másik bravúrja a sportlövő Major Veronikáé, aki a legjobb eredményt érte el a női légpisztolyosok alapversenyében. Megkezdődtek az úszóversenyek, nyolcadik helyezett lett a 4x100-as férfi gyorsváltó. Nem sikerült a nap a férfi kardvívóknak, s vereséget szenvedett mindkét magyar csapat, a férfi kézilabda- és a női vízilabda-csapat is.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton találkozott kínai kollégájával, Vang Jivel, hogy megvitassák Washington aggodalmait Peking Tajvannal szembeni fellépése és Oroszország ukrajnai háborújának támogatása miatt. A találkozóra egy laoszi regionális csúcstalálkozó alkalmával került sor, amely már a hatodik ilyen megbeszélésük volt 2023 júniusa óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×