INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Kellemetlenségeket takarít meg magának a Daimler vezetése

Infostart / InfoRádió
Washingtonban ma peren kívüli megállapodás születik a megvesztegetési botrányba keveredett Daimler német autógyár és az amerikai igazságügyi minisztérium között. A Daimler közölte, hogy a peren kívüli megegyezés érdekében kész 185 millió dollár megfizetésére.

A peren kívüli megállapodásban emellett szerepet játszott az is, hogy a Daimler központjában már két éve belső korrupcióellenes osztály tevékenykedik, amely együttműködött az amerikai hatóságokkal a megvesztegetési botrány hátterének feltárásában.

Az autógyár beleegyezett abba is, hogy - az amerikai jogszabályoknak megfelelően - alávesse magát rendszeres ellenőrzésnek, amelyet a Központi Nyomozó Iroda, az FBI által kijelölt személy végez. Ez a személy az FBI korábbi igazgatója lesz, és az ellenőrzés két éven át fog tartani.

Az autógyár stuttgarti központjából származó értesülések szerint a peren kívüli megegyezéssel elkerülhetővé válik a Daimler számára, hogy a botrány részleteit a sajtó megszellőztesse, ami komoly tekintélyvesztést vont volna maga után a cég számára igencsak fontos amerikai piacon.

A Daimler autógyár 1998 és 2008 között 22 országban, köztük Magyarországon is kulcspozícióban lévő személyek lepénzelésével jutott előnyös üzleti feltételekhez. A mesterkedésekre először a Daimler - Chrysler egyik könyvvizsgálója hívta fel az amerikai hatóságok figyelmét, bizonyítva, hogy a vállalat egységei titkos bankszámlákat tartanak fenn külföldi kormánytisztviselők megvesztegetésére.

Noha erről a Daimler stuttgarti központjában is tudomást szereztek, a törvénytelen ügyletek még egy ideig folytatódtak. A Siemensnél kirobbant - jóval nagyobb méretű - nemzetközi botrány következménye azonban alighanem a Daimler központjában is megtette hatását, és 2008-ban a cég saját korrupcióellenes osztályt állított fel.

A konszern időközben közel 50 alkalmazottját elbocsátotta, mert kiderül róluk, hogy érintettek a megvesztegetési ügyben.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk