INFORÁDIÓ
2022. május 16. hétfő
Botond, Mózes

Egy ország, ahol annyi a nyugdíjas, mint a dolgozó

Infostart

Szerbiában kiegyenlítődött a munkaviszonyban lévők és a nyugdíjasok száma, amire eddig nem volt példa a térség országaiban. A helyzet tovább romlik, hiszen Szerbiában csak az év első kilenc hónapjában több mint 200 ezren kaptak felmondást.

Kétségbeejtő helyzet a helyzet Szerbiában: noha a kormány az egyik legfontosabb feladataként jelölte meg a munkahelyek és a foglalkoztatottak védelmét, újabb 200 ezren maradtak állás nélkül az év kezdete óta, és még idén további elbocsátásokra lehet számítani.

Ennek nyomán romlottak az arányok a munkapiacon. Az országban 1,85 millióan állnak állandó munkaviszonyban, és bár az állástalanok egymilliónál kevesebben vannak, de a nyugdíjasok száma meghaladja az 1,7 milliót, ami azt jelenti, hogy év végére kiegyenlítődik a foglalkoztatottak és nyugdíjasok aránya.

A rendszertelen befizetések miatt a kormány a költségvetésből kénytelen egyre többet a nyugdíjalapba átutalni, általában nemzetközi hitelek segítségével, amit a következő nemzedékeknek kell majd törleszteni.

A rendszerváltás utáni magánosítás százezrek számára okozta az állás elvesztését, az új tulajdonosok többsége pedig a kötelező járulékokat sem fizeti be, és ha a dolgozók ezt szóvá teszik, felmondanak nekik.

Hanganyag: Nagy Nándor

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018