INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

Megépíthetik Európa legnagyobb mecsetjét

Infostart

Többéves jogi és politikai huzavona után a dél-franciaországi Marseille polgármestere kiadta az építési engedélyt az ország legnagyobb mecsetének a felhúzására. A 22 millió euróba, mai árfolyamon több mint hatmilliárd forintba kerülő beruházás alapkőletételét jövő áprilisra tűzték ki, és a létesítményben a tervek szerint Európa legnagyobb, 3500 négyzetméteres, hétezer ember befogadására képes muzulmán imaterme kap majd helyet.

A lépés miatt Jean-Claude Gaudin polgármester, aki mellesleg a francia kormánypárt, a Népi Mozgalom Uniójának szenátora is, máris a támadások kereszttüzébe került. A tervet eddig többször meghiúsító jobb- és szélsőjobboldali pártok azonnal megtámadták az engedélyt a közigazgatási bíróságon, mivel úgy vélik: a városvezetés bújtatott állami támogatást nyújt a muzulmánoknak, és érdekes módon ezzel az egyház és az állam szétválasztását védelmező egyesületek is egyetértenek.

A terv ellenzői szerint a város továbbra is nevetségesen alacsony bérleti díjat kér azért a 8600 négyzetméteres telekért, amelyen a mecset felépül, márpedig a kifogás egyszer már megállt a közigazgatási bíróság előtt. Az ellenzék először 2006-ban fordult a testülethez, kifogásolva, hogy a 830 ezres város közgyűlése 99 évre akarja bérbe adni a szóban forgó területet a muzulmánoknak, és mindössze havi 300 eurót, valamivel több mint 80 ezer forintot számol fel havi bérleti díjként a szakértők által megbecsült legalább 140 ezer euró, azaz több mint 38 millió forint helyett.

A bíróság helyt adott a panasznak és megsemmisítette a közgyűlési határozatot, így a polgármester fogcsikorgatva ugyan, de kénytelen volt újra előterjeszteni az ügyet, és az ítéletre való tekintettel a bérleti időt 50 évre csökkentették, a bérleti díjat pedig évi 24 ezer euróra, mintegy 6,5 millió forintra emelték. Az ellenzék persze ezzel sem elégedett, így nem kizárt, hogy az építkezés a tervezett 2011 helyett lényegesen később fejeződik be.

A magukat nemzeti érzelműeknek vallók nem csupán a fentiek miatt, hanem azért sem értenek egyet az építkezéssel, mivel abban az iszlám hódítását látják: a magukat igazhitűeknek nevező muzulmánok számára ugyanis minden egyes mecset területe iszlám területté válik örök időkre.

Mindezzel együtt az biztosra vehető, hogy az ellenzők által "katedrális mecsetnek" nevezett épület előbb vagy utóbb, de mindenképpen elkészül, és az az iszlám franciaországi előretörésének egy újabb, jól látható jele lesz majd. Jelenleg országszerte több mint kétezer mecset működik, és az eliszlámosodási folyamatot maga az államfő is elkerülhetetlennek tartja.

Nicolas Sarkozy egy háttérbeszélgetésen még tavaly év végén azt mondta a jobboldali Mozgalom Franciaországért nevű párt elnökének, hogy "három éven belül látni fogjuk az első keresztény templomok mecsetekké való átalakítását Franciaországban".

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018