INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Megegyeztek Vajdaság alkotmányáról

Infostart / InfoRádió
Megegyezett Belgrád és Újvidék Vajdaság nagyobb önállóságáról. A szerb nacionalista pártok viszont arra figyelmeztetnek, hogy ez a terület elszakadásához vezethet. Valószínűleg napokon belül hivatalosan is eldől, hogy Vajdaságnak kormánya, saját központi bankja és fővárosa is lesz.

A szerb kormányfő és a legerősebb vajdasági párt, a Szociáldemokrata Liga elnöke szerdán megegyezett Vajdaság új alaptörvényének javaslatáról.

A szerb kabinet is egyetért azzal, hogy Vajdaságnak saját kormánya és központi bankja legyen, míg a Milosevics-rendszer alatt centralizált közvagyon és közvállalatok is visszakerülnek Vajdaság tulajdonába. A sikeres egyeztetés után azt is bejelentették, hogy ismét megalakulhat a vajdasági tudományos és művészeti akadémia.

A megállapodással biztosították a szükséges szavazattöbbséget, és várhatóan a parlament hamarosan véglegesíti az alapokmányt.

A szerb nacionalista és jobboldali pártok közben arra figyelmeztetnek, hogy mindez oda vezethet, hogy Szerbia szövetségi állam, illetve föderáció lesz, Vajdaságnak pedig lehetősége nyílik az elszakadásra, ahogy azt Koszovó is megtette. Szerintük Vajdaság nagyobb önállósága Szerbia katasztrófájához vezethet.

Hanganyag: Nagy Nándor (Újvidék)


A címlapról ajánljuk