eur:
393.76
usd:
368.25
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Megegyeztek Vajdaság alkotmányáról

Megegyezett Belgrád és Újvidék Vajdaság nagyobb önállóságáról. A szerb nacionalista pártok viszont arra figyelmeztetnek, hogy ez a terület elszakadásához vezethet. Valószínűleg napokon belül hivatalosan is eldől, hogy Vajdaságnak kormánya, saját központi bankja és fővárosa is lesz.

A szerb kormányfő és a legerősebb vajdasági párt, a Szociáldemokrata Liga elnöke szerdán megegyezett Vajdaság új alaptörvényének javaslatáról.

A szerb kabinet is egyetért azzal, hogy Vajdaságnak saját kormánya és központi bankja legyen, míg a Milosevics-rendszer alatt centralizált közvagyon és közvállalatok is visszakerülnek Vajdaság tulajdonába. A sikeres egyeztetés után azt is bejelentették, hogy ismét megalakulhat a vajdasági tudományos és művészeti akadémia.

A megállapodással biztosították a szükséges szavazattöbbséget, és várhatóan a parlament hamarosan véglegesíti az alapokmányt.

A szerb nacionalista és jobboldali pártok közben arra figyelmeztetnek, hogy mindez oda vezethet, hogy Szerbia szövetségi állam, illetve föderáció lesz, Vajdaságnak pedig lehetősége nyílik az elszakadásra, ahogy azt Koszovó is megtette. Szerintük Vajdaság nagyobb önállósága Szerbia katasztrófájához vezethet.

Hanganyag: Nagy Nándor (Újvidék)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×