INFORÁDIÓ
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló

Észak-Korea óva inti Amerikát

Infostart / InfoRádió

Észak-Korea azt állítja, hogy további atombombákban felhasználható plutóniumot alakított át fegyverré. Phenjan a hét elején arra figyelmeztette az Egyesült Államokat: ha az nem kezd közvetlen tárgyalásokat vele, akkor egyre nagyobb nukleáris készletet halmoz fel.

Az észak-koreai rezsimnek fontos, hogy kétoldalú tárgyalásokat kezdhessen a papíron még mindig háborús ellenség Egyesült Államokkal. Türelmetlensége jeleként most azzal is megfenyegette Washingtont: további atomfegyvereket hoz létre, ha nem veszik komolyan.

Barack Obama amerikai elnök egyik kiemelt külpolitikai célja az atomfegyverek továbbterjedésének megakadályozása.

Az észak-koreai központi hírügynökség azt állította, hogy befejezték 8000 használt nukleáris fűtőelem újrahasznosítását, amelyek szakértők szerint legalább egy új atombomba építéséhez szükséges plutóniumot tartalmaznak. Kémügynökségek szerint Észak-Koreának már eddig is volt legalább hat nukleáris fegyverhez elegendő hasadó anyaga.

A lépés azért furcsa, mert Phenjan az elmúlt hónapokban olyan gesztusokat is tett, amelyek békülékenységére utaltak. A kétoldalú tárgyalások azonban azért kellenek Észak-Koreának, hogy különböző gazdasági kedvezményeket csikarjon ki Washingtontól cserébe az atomprogram leállításáért. Ezzel a rendszer biztosítaná túlélését.

A phenjani média szerint az országnak azért van szüksége atomfegyverekre, hogy megvédje magát az Egyesült Államoktól, amellyel az 1950-es években vívott Koreai-háborúban szemben állt.

Észak-Korea két éve már egyszer beleegyezett atomreaktora leállításába, ami elvezethetett volna az atomprogram végéhez. Cserébe energiasegélyt és politikai engedményeket kapott volna. A folyamatot azonban egy év múlva leállította, sőt, kísérleti atomrobbantásokat és rakétateszteket hajtott végre, a legutóbbit idén májusban.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

Nagy tűz volt Budapesten

Teljes terjedelmében égett egy földszinti lakás egy Dob utcai társasházban, Budapest VII. kerületében....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018