eur:
394.45
usd:
368.22
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

A szívükhöz kaphatnak a képviselők

Mivel egyes brit parlamenti képviselők anyagi természetű visszaélései felháborodást keltettek a választópolgárok körében, a kormány megbízta Sir Christopher Kellyt, a Közélet Tisztaságát Felügyelő Bizottság elnökét, hogy folytasson gyorslejáratú vizsgálatot, majd pedig szövegezzen meg szabályzatot a visszaélések meggátolása érdekében. Az új szabályzat szövegét most hozták nyilvánosságra.

A brit képviselők bizonyára a szívükhöz kapnak a szabályzat láttán. Ezek a főbb pontok: nem vehetnek fel az állam által visszatérített törlesztésű kölcsönt képviselői munkájukhoz szükséges londoni második lakás megvételére, hanem választaniuk kell néhány felajánlott bérlakás közül.

Továbbá: ha bármiféle visszaélésen érik őket, képviselői megbízatásuk lejártával nem kapják meg az igen nagy összegű búcsúpénzt. Ha eladnák a londoni második lakásukat, nem tarthatják meg a nyert összeget, hanem be kell fizetniük a pénzt az államkasszába. A családtagjaikat nem alkalmazhatják a parlamenti titkárságukon.

Ez az utóbbi pont máris felzúdulást keltett, a parlamenti irodákban alkalmazott feleségek és más rokonok úgy látják, hogy nem lehet őket egyik napról a másikra megfosztani az állásuktól. Ezért a szabályzat ezt a pontját csak a következő - valószínűleg mintegy fél év múlva tartandó -- választás után fogják bevezetni.

A Kelly-féle szabályzatnak összesen hatvan pontja van, mindegyik azt célozza, hogy bezáruljanak a kiskapuk, amelyek eddig módot adtak a képviselők különböző címeken benyújtott, végeredményben talán jogos, de mégis túlzó vagy éppenséggel fondorlatos költségtérítési igényléseinek figyelembevételére.

Kimondja a szabályzat azt is, hogy ezentúl nem térítik meg a takarítási, kertápolási és bútorvásárlási kiadásaikat, hiszen elég magas a jövedelmük ahhoz, hogy ezeket a számlákat a saját zsebükből fizessék ki. Nem lényegtelen tényező hogy az államkassza számára sokmilliós megtakarítást hoz az új szabályzat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×