eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Angela Merkel Konrad Adenauer nyomdokában

A választásokat és a kormányalakítási tárgyalásokat követően ismét lendületbe jött a német diplomácia. A kancellár ma az amerikai törvényhozás két házának együttes ülésén mond beszédet, külügyminisztere pedig Párizsból Brüsszelbe utazik, ahol bemutatkozó látogatást tesz a NATO központjában.

Angela Merkel kétnapos látogatásra Washingtonba érkezett, ahol tanácskozik Barack Obama elnökkel és beszédet mond a kongresszus két háza előtt. Ez olyan diplomáciai megtiszteltetés, melyben korábbi német kancellárok közül csupán Konrad Adenauernek volt része 1957-ben.

Merkel beszédét a német tévé egyenes adásban közvetíti. Ebből várhatóan fontos következtetéseket lehet majd levonni az új német kormány külpolitika terveire vonatkozóan, különös tekintettel Afganisztánra, Iránra és a klímaváltozás elleni harcra.

Ezen túl - a berlini fal leomlásának 20. évfordulója alkalmából - Angela Merkel köszönetet mond az Egyesült Államoknak Németország újraegyesülésének megvalósításához nyújtott feltétlen támogatásáért. Jól értesült források szerint Obama elnöknél szót emel majd annak érdekében, hogy az amerikai ipar tegyen többet a környezet védelmében.

Azonban nemcsak a kancellár, hanem külügyminisztere is élénk diplomáciai tevékenységet folytat. Guido Westerwelle Varsó, majd Hága után Párizsban járt, ahol Bernard Kouchner francia külügyminiszterrel tovább erősítette a két ország közti szoros együttműködést.

Mint a megbeszélést követő sajtóértekezleten mindketten hangoztatták, az Európai Unión belül továbbra is olajozottan működik a francia-német tengely. Az új német külügyminiszter azonban törekszik arra is, hogy ebbe a még Joschka Fischer idején szorosra font együttműködésbe bevonja a kisebb uniós országokat is, ezért is járt Párizs előtt Hágában, ma pedig Brüsszelben, ahol persze nemcsak belga kollégájával folytat eszmecserét, hanem bemutatkozó látogatást tesz a NATO központjában is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Elindult a fővárosi gigaberuházás, amit még a válság sem tudott eltörölni

Elindult a fővárosi gigaberuházás, amit még a válság sem tudott eltörölni

A 2005-ös indulást követően 2006-ban másodszor került sor a Portfolio ingatlankonferenciájának, a Property Investment Forumnak a megrendezésére. Visszatekintő cikksorozatunk mostani részében a 2006-os ingatlanpiaci történésekkel foglalkozunk, kiemelten a ma már mindenki által jól ismert budapesti óriásprojekt, a Corvin Sétány indulásával, az irodapiac kihívásaival és azzal, hogy milyen folyamatok okoztak egyre nagyobb bizonytalanságot a nemzetközi piacokon. Nézzük, mi történt a 2006-os Property Investment Forumon és a hazai ingatlanpiacon!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×