eur:
397.87
usd:
372.4
bux:
70486.1
2024. június 21. péntek Alajos, Leila
Photo taken on May 28, 2024 in Kyoto, western Japan, shows LignoSat, the worlds first wooden satellite developed by scientists at Kyoto University and  Tokyo-based wood products company Sumitomo Forestry Co. The spacecraft, a cube with 10-centimeter sides and weighing 1 kilogram, was created with the aim of harnessing the environmental friendliness and low cost of wood in space development. (Photo by Kyodo News via Getty Images)
Nyitókép: Kyodo News via Getty Images

Fából műholdat? Elkészült, és hamarosan fel is lövik

Japán kutatók szeptemberben fából készült műholdat terveznek Föld körüli pályára állítani a SpaceX amerikai űripari vállalat rakétájával – tudatták Tokióban.

A kísérleti, kocka alakú műhold, amelyet a Kiotói Egyetem és a Sumitomo Forestry japán cég tudósai fejlesztettek ki, minden éle 10 centiméter hosszú. Alkotói arra számítanak, hogy a fa teljesen elég, amikor a szerkezet visszatér a légkörbe, és nem szennyezi majd a környezetet fémdarabokkal.

„Előnyben kell részesíteni a nem fémből készült műholdakat” – jelentette ki a sajtótájékoztatón Doi Takao űrhajós és a Kiotói Egyetem oktatója.

A fejlesztők a jövő héten tervezik átadni a magnóliafából készült LignoSat műholdat a JAXA japán űrügynökségnek. Közölték, hogy szeptemberben egy SpaceX-rakéta fedélzetén küldik majd az űrbe a Kennedy Űrközpontból a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Az űreszközt ezután az ISS japán kísérleti moduljából helyezik ki a világűrbe, hogy teszteljék szilárdságát és tartósságát.

„Az adatokat a műholdról elküldik a kutatóknak, akik ellenőrizni tudják majd a műholdat érő hatások jeleit, és azt, hogy miképpen viseli a hatalmas hőmérsékleti változásokat” – mondta az AFP francia hírügynökségnek szerdán a Sumitomo Forestry szóvivője.

Ez utóbbi cég néhány éve kutatásokat kezdett annak kiderítésére, miként nő a fa és miként használható a faanyag a világűrben. A Kiotói Egyetem szakembereivel együttműködve tanulmányozták a különböző fafajtákat, hogy azok miként viselkednek szélsőséges körülmények között a Földön.

Az űrszemét egyre nagyobb problémát jelent, ahogyan egyre több műholdat bocsátanak fel a világűrbe. A Világgazdasági Fórum adatai szerint jelenleg mintegy hatezer műhold kering a Föld körül, ezek 60 százaléka már működésképtelen, azaz űrszemét. Számos darabjaira hullott szét, mintegy 20 ezer darab űrszemétről tudnak a szakemberek.

Egy fából készül műhold azonban a légkörbe visszatérve elégne anélkül, hogy káros anyagokat bocsátana ki vagy darabjai a Földre hullanának.

Címlapról ajánljuk
A szlovák egészségügyi kormánybiztos szerint nem is volt Covid-járvány

A szlovák egészségügyi kormánybiztos szerint nem is volt Covid-járvány

Komoly nemzetközi problémát okozhat Szlovákiának, hogy június elején – a világon egyedüli államként – nem csatlakozott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályaihoz. A Szlovákiát képviselő Peter Kotlár a pozsonyi parlament egészségügy bizottsági ülésén azt mondta, hogy ő csak az „emberi jogokat és az ország szuverenitását” védte azzal, hogy elutasították a dokumentum alkalmazását. Kotlár azt is megismételte, hogy Szlovákiában egyébként sem volt covid-járvány.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.21. péntek, 18:00
Ferencz Orsolya
űrkutatásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×