eur:
396.49
usd:
371.48
bux:
71089.44
2024. június 26. szerda János, Pál
Planet Mars in the Starry Sky of Solar System in Space. This image elements furnished by NASA.
Nyitókép: 24K-Production/Getty Images

Irány a Mars! Dél-Korea is beszáll az űrversenybe

Dél-Korea 2032-re tervezi felbocsátani első holdszondáját, és 2045-ben szeretné megvalósítani az első Marsra szállást, addig pedig 100 ezermilliárd vont (26 ezermilliárd forint) fordít űrkutatásra - jelentette be csütörtökön Jun Szogjol dél-koreai elnök az ország első űrkutatási hivatalának megalapítása alkalmából.

A Koreai Űrkutatási Hivatal (KASA) fogja irányítani az ország űrgazdaságát, amelyben több száz vállalkozás dolgozik azon, hogy Dél-Korea a világ öt legnagyobb űrhatalma közé emelkedjen. A dél-koreai űrgazdaság és a kutatás-fejlesztés irányítása eddig több különböző minisztérium között oszlott meg, ezeket kell mostantól összehangolnia és áramvonalasítania az új hivatalnak. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) mintájára létrehozott KASA-t a koreai származású amerikai John Lee fogja vezetni, akik 30 éven át dolgozott a NASA-nál.

A KASA szakemberképzéssel új korszakot nyit majd az űrkutatásban, intenzíven támogatja a repülőgépipart és a kutatás-fejlesztést - mondta az elnök.

Dél-Korea azzal, hogy tavaly májusban egy Nurinak elnevezett rakétával Föld körüli pályára állított egy kereskedelmi műholdat, a hetedik ország lett a világon, amely ezt saját gyártású eszközzel hajtotta végre.

A szöuli vezetés a tavalyi után 2027-ig még legalább három további műholdfelbocsátást tervez saját eszközökkel, köztük katonaiakét is. 2022-ben egy amerikai SpaceX űrhajó már Hold körüli pályára állított egy dél-koreai szondát.

Címlapról ajánljuk
A Tisza Párt megjelenésével izgalmas másfél év jön a politikában
Elemzők az Arénában

A Tisza Párt megjelenésével izgalmas másfél év jön a politikában

Az európai parlamenti választás belpolitikai tanulságairól, a Magyar Péter-jelenség okairól és következményeiről és a főpolgármester-választás politikai utórezgéseiről is beszélt Böcskei Balázs, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×