eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
alváshiány
Nyitókép: pexels.com

Ha mostanában rosszul alszik, lehet, hogy erről is a koronavírus tehet

Egy friss tanulmány szerint már az enyhe fertőzés is jelentősen ronthatja az alvásminőséget.

Vietnámi kutatók által végzett friss tanulmány rávilágított arra, hogy még az enyhe Covid-19 fertőzés is jelentős mértékben ronthatja az alvásminőséget, és növelheti az álmatlansághoz kapcsolódó tünetek előfordulását – írja a Portfolio.

A Frontiers in Public Health című szaklapban közzétett kutatás több mint ezer olyan személyt vont be, akiket a vizsgálatot megelőző hat hónapban diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel, de nem szorultak kórházi kezelésre, és korábban nem szenvedtek álmatlanságban vagy pszichiátriai betegségben.

A kutatás eredményei szerint a résztvevők több mint háromnegyede - tapasztalt álmatlanságot, amely a kutatók szerint "figyelemre méltóan magasabb", mint amit korábban a népesség körében regisztráltak. Csaknem negyedük súlyos álmatlanságról nyilatkozott, harmaduk mondta azt, hogy az alvásminősége romlott a fertőzés óta.

A tanulmány egyik fontos megállapítása volt, hogy a krónikus betegségekkel küzdő vagy depressziós, illetve szorongásos tünetekkel rendelkező személyek esetében statisztikailag szignifikánsan magasabb volt az álmatlanság aránya.

Ezek a mostani eredmények összecsengenek korábbi megfigyelésekkel arra vonatkozóan, hogy mind a hosszú Covid, mind a világjárvánnyal kapcsolatos stressz hozzájárulhatnak az alvásproblémák növekvő előfordulásához. Régóta tudható, a koronavírus a központi idegrendszerre is hatással van, mivel megszaporodnak az agyvelőben található gliasejtek, amelyek különböző mentális problémákat okoznak. Döntően ezzel magyarázzák a koronavírus egyik új tünetét is, a szorongást, amely minden tíz fertőzöttből egynél előfordul.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×