eur:
389.77
usd:
362.79
bux:
68142.58
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Róbert Károly Magánkórház meddőségi centruma 2016. január 15-én. A 4000 négyzetméter alapterületű kórházat másfél év alatt újították fel.
Nyitókép: Bruzák Noémi

Az alapellátás részévé válik a meddő férfiaknak és nőknek való segítségnyújtás

Magyarországon évente 1800-2000 baba születik lombikprogram segítségével, ami nagyjából a születések számának két százaléka. A meddőségi szektor fejlesztésével azt szeretnék elérni, hogy az asszisztált reprodukciós kezelésekből származó gyermekek száma évi 4500-ra emelkedjen. Az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánreprodukciós Igazgatóságának vezetőjét, Vesztergom Dórát kérdeztük.

Nagyon hiányosak a magyarok ismeretei a mesterséges segítséggel történő gyermekvállalás területén. Nemzetközi vizsgálatok is kimutatták ezt, és a jelenség leginkább a gyermekvállalással kapcsolatos edukációs hiányra vezethető vissza - mondta az InfoRádióban Vesztergom Dóra.

"Mindemellett a meddőség körül van általánosságban egy tabusítás. Ez egy rendkívül érzékeny téma, és a magyar társadalomra jellemző, hogy nehezen beszélünk erről, pedig rendkívül gyakori, minden 6. férfit és nőt érint" - hívta fel a figyelmet az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánreprodukciós Igazgatóságának vezetője.

Elmondása szerint azon dolgoznak, hogy létrehozzanak egy széles körű tájékoztató platformot, evidencián alapuló információkkal.

"Kidolgoztunk egy, az egész meddőségi ellátást felölelő koncepciót, hogy a rendszer hatékonyságát és eredményességét fokozzuk, és 2024-ben fognak tervezetten megvalósulni a koncepcióban foglalt javaslatok. Ez elsősorban azon alapszik, hogy az ellátáshoz való hozzáférést javítsuk és megszüntessük a területi egyenlőtlenségeket. Most ugyanis Budapesten könnyebben elérhetők a meddőségi centrumok, míg vidéken eléggé rossz a hozzáférés. Ezért

minden vármegyében meddőségi szakambulanciák fognak nyílni, ahol az érintettek gyakorlatilag az alapellátás részeként azonnali segítséget, kivizsgálást kapnak, akár nők, akár férfiak"

- ígérte.

Megindultak eszközbeszerzések is célzottan a lombikkezelésekre, a finanszírozási és a jogi szabályozást is újragondolták annak érdekében, hogy a páciens minél rövidebb idő alatt segítséghez jusson.

Ugyanakkor ez egyeseknél hosszú út lesz így is, amihez mentális segítség kell, éppen ezért párterápiás szolgáltatás is elérhetővé válik majd, illetve a stresszkezelésben sem maradnak magukra az érintettek, "a stressz ugyanis rontja a kezelés eredményességét" - húzta alá Vesztergom Dóra.

Az adatszolgáltatási rendszert is átalakították, hogy ha valaki belép a rendszerbe, akkor tudja, milyen eredményességre számíthat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×