eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Takács Péter, az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő főigazgatója a Szerencsejáték Zrt. támogatásáról tartott sajtótájékoztatón a Szent László Kórházban 2020. auguztus 25-én. A lottótársaság a járványügyi védekezést segítő speciális eszközök és berendezések beszerzéséhez nyújt 150 millió forintos támogatást három budapesti kórháznak.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Takács Péter egészségügyi államtitkár további részleteket árult el a meddőségkezelés megújításáról

Még az idén nyolc meddőségkezelési szakambulancia jön létre az országban. Emellett bővül azoknak a gyógyszereknek a köre, amelyeket 100 százalékos társadalombiztosítási támogatással írhatnak fel a kezelésben résztvevőknek – jelentette be az egészségügyi államtitkár. Takács Péter az InfoRádiónak adott interjúban elmondta: az egyszerűbb ambuláns kezelések a vármegyei kórházakban is elérhetők lesznek, a lombikcentrumok által alkalmazott kezelések pedig modernizálódnak.

Az állam 2018 óta vállal egyre nagyobb szerepet a meddőségkezelési hálózat fejlesztésében, a kormányzat pedig a jelent értékelve azt látja, egyre szélesebb igény is van rá. A meddőség a párok betegsége, a fejlett világban a párok közül minden hatodik küzd meddőséggel kapcsolatos problémával. Egyre több pár érintett, a kormánynak viszont az a célja, hogy minden vágyott gyermek megszülessen – mondta az InfoRádiónak adott interjújában Takács Péter egészségügyi államtitkár.

Az állami beavatkozások kezdete óta megduplázódott azon páciensek száma, akik részt tudnak venni meddőségkezelési programokban, és majdnem kétszer annyi gyermek is születik, mint az állami beavatkozás előtt.

A javítás egyik formája, hogy a meddőségi kezelés első lépését több helyen teszik elérhetővé, ez egy nőgyógyászati és egy andrológiai kivizsgálás, illetve olyan terápia, amely egy vármegyei kórház nőgyógyászati vagy andrológiai osztályán elvégezhető. "Ezt nyolc olyan vármegyében alakítjuk ki idén, ahol meddőségi vagy lombikcentrum nincs" – tette hozzá.

A kezelés is modernebb lesz. Az egyszerűbb ambuláns kezelések, mint például a petevezeték átfúvása vagy az inszemináció elérhető lesz a vármegyei kórházakban, erre eddig nem volt lehetőség. A lombikcentrumok által alkalmazott kezeléseket, például az embriótenyésztést, a beültetést is modernebb eljárásokkal végzik majd.

A finanszírozás azokat a beavatkozásokat fogja premizálni, jobban finanszírozni, amelyek a nemzetközi tudományos bizonyítékok alapján nagyobb sikerrátával kecsegtetnek.

Ami a gyógyszeres kezeléseket illeti, a társadalombiztosítás támogatja már az összes meddőségi kezelési módszer, 2020 óta a nőknek való gyógyszerek 100 százalékos támogatással elérhetők, most az andrológiai szakma javaslatára a kedvezményezetti kört kiterjesztik a férfimeddőségi gyógyszerekre is.

A meddőségkezelési eljárásokra fordított forrás az egészségbiztosítási alapban kétmilliárd forinttal nőtt tavaly óta, de a szakambulanciák kialakítására, felszerelésére még hárommilliárd forint áll rendelkezésre. A már eddig is létezett lombikcentrumokat pedig továbbfejlesztik.

"A Budai Meddőségi Centrumban építünk egy nagyon modern légtechnikai berendezést, bővítjük a vizsgálóhelyiségek számát is, csak erre a projektre 800 millió forintot költünk. Szakemberek képzésére is külön figyelmet fordítunk. Szeretnénk követni a fejlődést, a sikeresség kulcsa az, hogy nagyon jó embriológusaink legyenek, nem orvos, hanem leginkább biológus végzettségűek, de szakdolgozók is képezhetik magukat embriológussá, az ő képzési stratégiájukat most állítottuk össze ősszel, Európa legmodernebb embriológusképzését indítjuk" – mondta Takács Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×