eur:
389.4
usd:
361.4
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Close-up shot of microscope with metal lens at laboratory.
Nyitókép: Kkolosov/Getty Images

Új magyar csodaszer készül a rákellenes küzdelemben

Kimagasló aktivitású, kis dózisban alkalmazható új magyar rákellenes gyógyszermolekula-jelöltet fejlesztettek ki az ELTE kutatói a Szint-Plusz Tématerületi Kiválósági Program keretében.

A most kifejlesztett új magyar gyógyszermolekula-jelölt nemzetközi szinten mért kimagasló jelentőségét igazolja, hogy a kemoterápiás kezelésekre nagymértékű rezisztenciát mutató hasnyálmirigy-karcinómasejtekkel szemben, a káros mellékhatásokat háttérbe szorítva, nagyságrendekkel kisebb dózisban is akkora tumorellenes hatást fejt ki, mint az amerikai fejlesztők jelenleg legígéretesebb hatóanyagjelöltje – mondta Csámpai Antal egyetemi tanár, az ELTE Természettudományi Kar Kémiai Intézetének oktatója, a kutatás vezetője.

" A mi vegyületünk sejtszintű vizsgálatokban tudja kifejteni a hatását, például pankreász 1-es sejtekkel szemben, amely a hasnyálmirigyráknak egy nagyon agresszív formája.

Mintegy négyezerszer hatékonyabb, azaz sokkal kisebb dózisokban éri el azt a hatást, mint az amerikai fejlesztés.

Ezáltal a mellékhatások is jobban háttérbe szorulnak" – számolt be az eredményekről a kutató. Az új magyar hatóanyagjelölt rendkívüli hatását számos más humán rákos sejtvonalon végzett vizsgálat is megerősítette.

A betegségek széles skáláját tudja ez potenciálisan gyógyítani, persze ha megfelelő fázisba kerül majd a vizsgálatok során. Csámpai Antal szerint a hasnyálmirigyen kívül a tüdőrák, az emlőrák és a fej-nyaki rákos elváltozások esetében biztosan hatékonyan lehet majd alkalmazni.

Kiemelte: állatkísérletekben is kimutatták, hogy

a TBP-333-as vegyület az amerikai "sztárvegyületnél" jóval hatékonyabb, és jóval erősebb tumor-visszaszorítást tudott előidézni emlőrákos modelleken.

Mielőtt azonban embereken is tesztelnék a hatóanyagjelöltet, amelyet két fluor- és egy klóratommal speciális módon helyettesített származékként fejlesztettek ki, rengeteg klinikai kísérletre és anyagi forrásra van szükség. Ehhez az állam és magáncégek támogatására is számít a kutatócsoport vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×