eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Female pulmonologist or oncologist holding chest X-ray scan, inspecting COVID-19 patient lungs, wearing PPE uniform,Coronavirus acute respiratory virus disease infection causing breathing problems
Nyitókép: Plyushkin/Getty Images

Magyar kutatás segíti a kissejtes tüdőrák gyógyítását

Magyar tudósok hoznak szemléletváltást a tüdőrák gyógyításában, azáltal, hogy eddig nem ismert kissejtes tüdőrák altípusokat azonosítanak be.

A Döme Balázs és Megyesfalvi Zsolt vezetésével zajló kutatási program, most már jó néhány éve fut részben a Korányi Intézetben részben a Semmelweis Egyetemen részben az Onkológiai Intézetben, részben pedig nemzetközi partnereknek a bevonásával - mondta el az Inforádiónak Döme Balázs, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet tumorbiológiai osztályának vezetője.

A magyar orvosok számára a kissejtes tüdőrák kutatási programja kiemelten fontos, mivel egy olyan daganatos megbetegedés altípusra koncentrál, amely rák altípus az összes tüdőrákos eset 15%-át teszi ki. A tumorbiológus kutató ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy a magyar kutatómunka kézzel fogható eredménye az az, hogy képes a kissejtres tüdőrák eddig ismeretlen altípusait megtalálni.

"Az a cél, hogy minél jobban megértsük, hogy milyen altípusai vannak ennek a betegségnek. Eddig hosszú évtizedekig azt gondoltuk, hogy ez egy darab betegség. De most kezdjük megérteni, hogy most kezdünk rájönni, hogy itt nem egy betegségről van szó, hanem egy betegségnek a különböző változatairól és ezeket a változatokat vagy altípusokat ezeket különböző módon is kell kezelni, valószínűleg" - fogalmazott Döme Balázs, aki szerint az altípusok meghatározásával mostantól lehetővé válik az egyedi tumor altípusokra egyedi kezelési protokollok elkészítése.

"Azáltal, hogy a kissejtes tüdőrák eddig ismeretlen újabb altípusait kezdjük leírni, illetve felfedezni ez nemcsak a nevezéktan szempontjából fontos, hanem azért, mert ezek az altípusai ennek a daganatnak ezek máshogy viselkednek biológiailag, klinikailag és így aztán a kezelésük is más kell, hogy legyen" - fogalmazott - az orvos.

A magyar kutatócsoport eredményei tehát egyfajta áttörést jelentenek a betegség biológiai jellemzőinek jobb megértésében, és ezáltal nemcsak utat nyitnak a személyre szabott kezelések kifejlesztéséhez, de egyúttal egy olyan szemléletváltáshoz is elvezethetnek, aminek az eredménye a személyre szabott kezelések bevezetése lehet.

A kissejtes tüdőrák altípusainak minél előbbi felismerése kiemelten fontos feladat, mivel ez az egyik legagresszívabb tumor típus, amely sok esetben, amikor felfedezik, addigra már szétterjedt a beteg egész testében - mondta el a magyar kutató, hozzátéve, hogy azért is rendkívül nehéz a kissejtes tüdőrák gyógyítása, mivel kemoterápiával jelenleg még nem lehet igazán a kiújulás veszélye nélkül kezelni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

Az utóbbi évtized egyik érdekes eredménye az volt, hogy azon országokban, ahol olyan nyelvet beszélnek, amelyben a jelen idő használatával lehet a jövőre hivatkozni, magasabb a megtakarítási ráta, még akkor is, ha egyéb tényezőket, mint például a gazdasági fejlettség, az intézményi rendszer, és a kultúra, figyelembe vesznek. A nyelvi-megtakarítás hipotézise szerint ez azért van, mert azok, akik a jelen időt használják a jövőről szólva, közelebbinek érzik a jövőt és így inkább hajlandóak megtakarítani. Mi azt teszteltük, hogy ha valaki természetes módon a jelen időt használja a jövő idő helyett, amikor a jövőről beszél, akkor fontosabb-e számára a jövő (és emiatt akár többet is takarít meg). A várakozásainkkal ellentétben nem találtunk ilyen összefüggést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×