eur:
379.05
usd:
348.65
bux:
58010.99
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
One woman who is stressed or in pain from depression, anxiety or headache related health issues
Nyitókép: 5m3photos/Getty Images

Ijesztő méreteket ölt a hosszú Covid Európában

Közel 36 millió embernek okozhattak krónikus egészségügyi problémákat a koronavírus-járvány hosszú távú következményei, vagyis a „hosszú Covid” tünetegyüttes Európában – közölte Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója kedden Koppenhágában tartott sajtótájékoztatóján.

Elmondása szerint a koronavírus (SARS-CoV-2) okozta járvány hosszú távú hatásai továbbra is összetett kórképet alkotnak, „amelyről még mindig nagyon keveset tudunk, és nyilvánvaló vakfoltot jelentenek a járvánnyal kapcsolatos tudásunkban”.

„Amennyiben nem fejlesztünk ki átfogó diagnosztikát és kezelést az úgynevezett hosszú Covid tünetegyüttesre, soha nem fogunk igazán felépülni a világjárványból” – hangsúlyozta a belga szakember, hozzátéve, hogy az idősebb felnőtteknek, az alapbetegségben szenvedőknek és a legyengült immunrendszerrel rendelkezőknek továbbra is be kell oltatniuk magukat.

Míg a legtöbb ember néhány hét után felépül a koronavírus okozta betegségből,

mások folyamatos fáradtságról, légszomjról, illetve úgynevezett „brain fog” jelenségről számoltak be,

amikor az agy úgy eltompul, mintha köd ereszkedne rá, akadályozva a tiszta gondolkodást. Mindezek a szóban forgó tünetegyütteshez tartoznak.

A WHO európai régiója Írországtól Üzbegisztánig 53 országot foglal magában, amelyekben több mint 900 millió ember él. „A Washingtoni Egyetem kutatási statisztikái szerint a régió lakosainak körülbelül egy százaléka tapasztalta a hosszú Covid tünetegyüttes mellékhatásait az elmúlt három évben” – hangsúlyozta Kluge.

A WHO májusban közölte, hogy a koronavírus immár nem minősül globális vészhelyzetnek. Erre a bejelentésre több mint három évvel azután került sor, hogy a szervezet nemzetközi válsághelyzetet hirdetett a koronavírus-világjárvány miatt. Azt is közölte azonban: ez nem jelenti azt, hogy a járvány véget ért, és figyelmeztetett arra, hogy a közelmúltban Délkelet-Ázsiában és a Közel-Keleten is megemelkedett a megbetegedések száma.

Európában „a koronavírus-járvány ráerősített a különféle betegségek, köztük a rákos megbetegedések, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a krónikus tüdőbetegségek járványszerű terjedésére, amelyek a halálozások 75 százalékáért felelősek”

– mutatott rá Hans Kluge.

„Az ilyen alapbetegségben szenvedők sokkal inkább ki voltak és továbbra is ki vannak téve a koronavírus különféle variánsainak” – tette hozzá a WHO európai regionális igazgatója.

Címlapról ajánljuk

Nem kell nyelvtudás, diploma vagy jogosítvány – megkönnyítik a németországi munkavállalást

A német kormány a bevándorlási szabályok szakaszos módosításával próbál megoldást találni a rendkívüli munkaerőhiányra. A Migrációkutató Intézet junior kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy az EU-tagállamok között nagy a verseny a harmadik országból érkező képzett munkavállalókért, a németek pedig jelentős kedvezményekkel akarnak kitűnni a többiek közül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×