eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Genf, 2012. szeptember 27.Leonardo da Vinci (1452-1519) reneszánsz polihisztor Mona Lisa című festményének egy állítólagos korábbi változata egy genfi sajtótájékoztatón 2012. szeptember 27-én. A zürichi székhelyű Mona Lisa Alapítvány szakértők bevonásával igazolja, hogy a kiállított mű az eredeti portré, amelyet Leonardo da Vinci 10 évvel a Louvre-ban látható festmény előtt, 1500 körül készített. (MTI/EPA/Yannick Bailly)
Nyitókép: MTI/EPA/Yannick Bailly

Egy olasz történész megfejtette a Mona Lisa egyik nagy rejtélyét

Azt, amire rájött, már nem tudjuk megnézni, ugyanis az Arezzó közelében található Romito di Laterina híd romokban áll.

Egy kis toszkán városka szolgáltathatta a hátteret a világ leghíresebb festményeinek egyikéhez Silvano Vinceti szerint. A történész azt mondja, tökéletesen biztos benne, hogy a város hídja található a képen - írja a The Guardian.

Régóta vita tárgyát képzi, hogy a Firenzében a 16. század elején született képen ki a sejtelmesen mosolygó nő, ahogy az is, hogy vajon hol van a táj, mely mögötte húzódik. A korábbi elméletek szerint a híd vagy a Laterinához közeli Ponte Buriano, vagy az észak-olaszországi Piacenza városában található Ponte Bobbio volt.

Történelmi dokumentumok és drónfelvételek segítségével, valamint a festmény és a környékről készült fényképek összehasonlításával Vinceti arra jutott, hogy a festményen látható etruszk-római híd a szintén Laterinhoz közeli Romito.

A legbeszédesebb részlet a boltívek számában rejlik: a Leonardo festményén látható hídnak négy boltíve volt, ahogy a Romitónak is. A Ponte Burianónak viszont hat íve van, a Ponte Bobbiónak pedig több mint hat. Igaz, mára egyetlen boltív áll már csak ebből a hídból.

A firenzei állami levéltárban talált, a Medici család tulajdonát képező dokumentumokból kiderült, hogy 1501-1503 között a híd nagyon forgalmas volt. Leonardo éppen ebben az időben tartózkodott a Val d'Arno térségében, először Cesare Borgia, a reneszánsz Itália leghírhedtebb nemesi családjából származó bíboros, majd Piero Soderini, a Firenzei Köztársaság államférfija szolgálatában. A hídon való átkelés ekkoriban több órával csökkentette az Arezzo, Fiesole és Firenze közötti utat.

Vinceti megmérte a folyópartok közötti szélességet, és a megmaradt ív méretét felhasználva megállapította, hogy négy azonos méretű ív tökéletesen átfér a szakaszon.

"Az Arno jellegzetes formája ezen a szakaszon megfelel annak, amit Leonardo a híres festményen ábrázolt nemes asszony bal oldalán lévő tájképen ábrázolt" - mondta.

A 3500 lakosú Laterinában természetesen nagy visszhangot keltett a történész állítása: a polgármester, Simona Neri szerint jó lenne, ha a híd romjait meg tudnák óvni jelenlegi állapotában. Azt is reméli, hogy a felfedezés hatására több turista érkezik majd ide.

Vinceti a múltban több más állítást is tett a Mona Lisával kapcsolatban, többek között azt, hogy Leonardo egy férfi és egy női modellt használt a portrén, amely a párizsi Louvre-ban golyóálló üveg mögött lóg.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák, de a hétköznapi életet még ezek sem zavarták meg. Erősödő aktivitása miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet – fejtette ki az InfoRádióban Kiss L. László Prima Primissima-díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×