eur:
394.46
usd:
370.24
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: mgturner/Getty Images

Nem halálra, egészségesre eheti magát

A korai halálozás minden nemének esélyét 20 százalékkal csökkentheti, ha négyféle diétából szemezgetve állítjuk össze étrendünket saját ízlésünknek megfelelően.

Teljes kiőrlésű gabona, gyümölcs, zöldség, magvak és hüvelyesek: ezek azok az alapanyagok, melyek az egészséges étrendekben szerepelnek, és amelyeket fogyasztva csökkenhet az esélyünk rák kialakulása mellett szív. és érrendszeri, légzőszervi és neurodegeneratív megbetegedésekre is. A friss kutatás legfontosabb megállapítása, hogy nem kell egyfajta étrendhez láncolnunk magukat az egészség érdekében, hanem több között variálhatunk – írja a CNN.

A szakértők szerint azok az emberek, akik egyfajta étrend szerint étkeznek, belefáradhatnak a követésébe. Frank Hu, a kutatás társszerzője szerint ez jó hír:

sokkal rugalmasabb módon állíthatjuk össze étrendünket ebben a megközelítésben,

és ezzel közelebb kerülhetünk ahhoz is, hogy az ízlésünknek megfelelő élelmiszereket fogyasszunk.

Aki tehát megunja a mediterrán diétát, válthat egy majdnem vegetáriánus étrendre, vagy az amerikai ajánlásokat is követheti, vagy esetleg a magas vérnyomás megelőzését célzó diéta elemeiből szemezgethet.

A kutatók 75 ezer nő és 44 ezer férfi étkezését és egészségét követték 36 éven át. Kezdetben senkinek sem volt szív- és érrendszeri megbetegedése, és kevesen is dohányoztak. A résztvevők négyévente töltöttek ki kérdőíveket. Megfigyelték, hogy a résztvevők milyen mértékben követnek egészséges étrendeket, majd ennek alapján öt csoportba osztották őket. Megállapításuk szerint a legegészségesebben étkezők esetében

20 százalékkal alacsonyabb volt az idő előtti halálozás,

mint a legegészségtelenebbül étkezőknél.

Azok a résztvevők, akik 25 százalékkal javítottak egészségükön étrendjük által, 6-13 százalék közötti mértékben csökkenthették a szív- és érrendszeri betegségekben való elhalálozás, illetve 7-18 százalék közötti mértékben a rákban való elhalálozás kockázatát. A neurodegeneratív betegségek, például a demencia okozta halálozás kockázata akár 7 százalékkal is csökkenhetett.

"A légzőszervi betegségek okozta halálozás csökkenése sokkal nagyobb volt, 35-46 százalék között csökkent a kockázatot"

– mondta Hu.

A kutatók azt is kiemelték, hogy sosem késő egészségesebb étrendre váltani, bármikor is álljunk át, előnyöket élvezhetünk.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×