eur:
393.18
usd:
366.58
bux:
66815.2
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Szereti a bacont és a sonkát? Akkor ennek a felfedezésnek nem fog örülni

Ha valaki túl gyakran fogyaszt nitrittel kezelt húst, nagyobb az esélye a rákos megbetegedésre egy egerekkel végzett tanulmány szerint.

A nitrittel történő kezelés adja a bacon jellegzetes rózsaszínes árnyalatát: a Queen’s University Belfast kutatói azt találták, hogy azokban az egerekben, akik nitrittel kezelt húsokat is fogyasztottak, 75 százalékkal nőt meg a daganatos megbetegedések száma, mint azokban, akik nitritmentes húsokat kaptak.

A bélrendszeri rák megjelenése 82 százalékkal volt magasabb a nitrites húsokat fogyasztó állatoknál – írja a The Guardian.

A kutatásban az egerek egy csoportjában az étrend 15 százalékát képezte nitrittel kezelt húskészítmény: a kontrollcsoportban található egerek nem fogyasztottak nitrittartalmú húst,

esetükben nem is nőtt a rák előfordulása attól, hogy sertéshúst esznek.

"Tanulmányunk eredményei még egyértelműbbé teszik a nitritekkel pácolt húsok rákkockázatát. A nitrittartalmú bacon és sonka mindennapos fogyasztása nagyon is valós kockázatot jelent a közegészségügyre nézve" – fogalmazott a kutatás vezetője, Chris Elliott professzor.

A tanulmány megmutatja, hogy az eltérő típusú feldolgozott húskészítmények fogyasztása a daganatos megbetegedések kialakulásának más-más mértékű kockázatával jár. A nitritet már korábbi kutatások is összekötötték bélrendszeri, prosztata- és emlőrák kialakulásával.

A nitrit előfordulhat más húskészítményekben is, például virsliben.

A 15 százalék nitrittartalmú feldolgozott húst tartalmazó étrend viszonylag magas bevitelnek számít,

a kutatók szerint eredményeik azt mutatják, hogy még kisebb mennyiség fogyasztása is növelheti a rák kockázatát.

Franciaország már döntött arról, hogy ahol csak lehetséges, kiiktatja a nitritek használatát az élelmiszeriparban, és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság is jelezte, hogy a nitrit egészségügyi kockázatot jelenthet. A friss tanulmány kutatói az Egyesült Királyságban a nitrit használatának betiltását szeretnék elérni.

Rick Mumford, a brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal kutatási részlegének vezetője szerint a tanulmány eredményeit figyelembe fogják venni.

"A nitrátok fontos tartósítószerek, amelyek akadályozzák a káros organizmusok, különösen a botulizmusért felelős baktériumok szaporodását. Élelmiszer-adalékanyagként szabályozzák őket, engedélyezés előtt szigorú biztonsági értékelésen kell átesniük. A túl sok vörös és feldolgozott hús fogyasztása és a bélrák közötti lehetséges kapcsolat miatt a kormány azt ajánlja, hogy napi 70 grammra korlátozzák e termékek fogyasztását" - mondta.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a nitritek évente 32 ezer bélrákos esetet okoznak.

Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Május 8-án vezeti be a bankkártya használatánál már megszokott, de a bankszámláról indított internet- és mobilbanki átutalásoknál eddig nem létező, szabadon beállítható napi limitösszeget az OTP Bank. A lakossági ügyfelek számára nyújtott biztonsági szolgáltatás alapbeállítása a május 8-i induláskor napi 1 millió forint lesz, amit az ügyfelek saját igényeik szerint akár kisebb vagy nagyobb összegre is átállíthatnak az OTP MobilBankban - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×