A nitrittel történő kezelés adja a bacon jellegzetes rózsaszínes árnyalatát: a Queen’s University Belfast kutatói azt találták, hogy azokban az egerekben, akik nitrittel kezelt húsokat is fogyasztottak, 75 százalékkal nőt meg a daganatos megbetegedések száma, mint azokban, akik nitritmentes húsokat kaptak.
A bélrendszeri rák megjelenése 82 százalékkal volt magasabb a nitrites húsokat fogyasztó állatoknál – írja a The Guardian.
A kutatásban az egerek egy csoportjában az étrend 15 százalékát képezte nitrittel kezelt húskészítmény: a kontrollcsoportban található egerek nem fogyasztottak nitrittartalmú húst,
esetükben nem is nőtt a rák előfordulása attól, hogy sertéshúst esznek.
"Tanulmányunk eredményei még egyértelműbbé teszik a nitritekkel pácolt húsok rákkockázatát. A nitrittartalmú bacon és sonka mindennapos fogyasztása nagyon is valós kockázatot jelent a közegészségügyre nézve" – fogalmazott a kutatás vezetője, Chris Elliott professzor.
A tanulmány megmutatja, hogy az eltérő típusú feldolgozott húskészítmények fogyasztása a daganatos megbetegedések kialakulásának más-más mértékű kockázatával jár. A nitritet már korábbi kutatások is összekötötték bélrendszeri, prosztata- és emlőrák kialakulásával.
A nitrit előfordulhat más húskészítményekben is, például virsliben.
A 15 százalék nitrittartalmú feldolgozott húst tartalmazó étrend viszonylag magas bevitelnek számít,
a kutatók szerint eredményeik azt mutatják, hogy még kisebb mennyiség fogyasztása is növelheti a rák kockázatát.
Franciaország már döntött arról, hogy ahol csak lehetséges, kiiktatja a nitritek használatát az élelmiszeriparban, és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság is jelezte, hogy a nitrit egészségügyi kockázatot jelenthet. A friss tanulmány kutatói az Egyesült Királyságban a nitrit használatának betiltását szeretnék elérni.
Rick Mumford, a brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal kutatási részlegének vezetője szerint a tanulmány eredményeit figyelembe fogják venni.
"A nitrátok fontos tartósítószerek, amelyek akadályozzák a káros organizmusok, különösen a botulizmusért felelős baktériumok szaporodását. Élelmiszer-adalékanyagként szabályozzák őket, engedélyezés előtt szigorú biztonsági értékelésen kell átesniük. A túl sok vörös és feldolgozott hús fogyasztása és a bélrák közötti lehetséges kapcsolat miatt a kormány azt ajánlja, hogy napi 70 grammra korlátozzák e termékek fogyasztását" - mondta.
Az Egészségügyi Világszervezet szerint a nitritek évente 32 ezer bélrákos esetet okoznak.