INFORÁDIÓ
2022. november 27. vasárnap
Virgil

mta

klimaváltozás

tanulmányi verseny

Okosabb egy középiskolásnál? Tesztet tölthet ki a klímaváltozásról

Okosabb egy középiskolásnál? Tesztet tölthet ki a klímaváltozásról

Infostart

Bárki kitöltheti azt a tesztet, amellyel 611 középiskolás csapat birkózott meg a Magyar Tudományos Akadémia Alumni Programjában szervezett, októberben indult tanulmányi versenyen. A második fordulóba 80 százalékos teljesítménnyel lehetett továbbjutni, ami 152 csapatnak sikerült.

A Magyar Tudományos Akadémia első alkalommal hirdetett tanulmányi csapatversenyt középiskolásoknak, melynek során magyarországi és határon túli középiskolák háromfős diákcsapatai mérhetik össze tudásukat a klímaváltozás és a fenntarthatóság témakörében. 229 iskolából 686 középiskolás csapat és 288 felkészítő tanár jelentkezett. A 229 iskola közül 49 fővárosi, 50 pedig határon túli intézmény.

A verseny két online fordulóból és egy szóbeli döntőből áll. Az első forduló november 9-én zárult, 152 csapat jutott tovább a második fordulóba. Ehhez 80 százalékos teljesítményre volt szükség, ami jól mutatja a mezőny magas színvonalát, a diákok és tanárok felkészültségét.

A 152 továbbjutott csapat

  • 94 iskolát képvisel, ebből
  • 25 budapesti,
  • 52 nem budapesti,
  • 17 pedig határon túli iskola, utóbbiakból 13 erdélyi.

A helyes megoldásokat a verseny honlapján nézheti meg.

A feladatsort az MTA szakértői csapata állította össze az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) klímajelentései alapján, amelyek közül a legutóbbi ismét aláhúzta azt a tudományos tényt, hogy az emberi tevékenységből származó üvegházhatású gázok kibocsátása miatt melegszik a Föld, és lesz egyre szélsőségesebb az időjárás.

Háttér

„A globális problémák kezeléséhez az alapos tudás nélkülözhetetlen. Csak akkor óvhatjuk meg a jövőnket, ha jól ismerjük a jelenben működő folyamatokat” – mondta Freund Tamás, az MTA elnöke a verseny meghirdetésekor a diákoknak küldött videóköszöntőjében. A 2022. októbertől 2023. márciusig tartó versenyt a Középiskolai MTA Alumni Program keretében szervezi az Akadémia.

Az MTA elnöke 2020 végén hirdette meg a Középiskolai MTA Alumni Programot, amelynek keretében kutatók látogatnak el egykori középiskolájukba és más iskolákba, hogy munkájukról, kutatási témájukról, a tudományos módszerről beszélgessenek a diákokkal. A program célja egy tudománybarát társadalom építése, a kritikai gondolkodás fejlesztése. Freund Tamás felhívására eddig az MTA köztestületének csaknem 1700 tagja jelentkezett a programra. A programhoz eddig 271 középiskola csatlakozott, az iskolák több mint fele a verseny alatt.

Az MTA az Alumni Programon keresztül idén kitüntetett figyelmet szentel a klímaváltozás és a fenntarthatóság problémájának. A szakterület kutatói által kidolgozott, folyamatosan bővülő tartalomcsomag videókkal, infografikákkal, szöveges segédanyagokkal és szakirodalmi forráslistákkal segíti a téma alapos megismerését, valamint a tanulmányi versenyre való felkészülést.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018