eur:
394.06
usd:
365.66
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Okosabb egy középiskolásnál? Tesztet tölthet ki a klímaváltozásról

Bárki kitöltheti azt a tesztet, amellyel 611 középiskolás csapat birkózott meg a Magyar Tudományos Akadémia Alumni Programjában szervezett, októberben indult tanulmányi versenyen. A második fordulóba 80 százalékos teljesítménnyel lehetett továbbjutni, ami 152 csapatnak sikerült.

A Magyar Tudományos Akadémia első alkalommal hirdetett tanulmányi csapatversenyt középiskolásoknak, melynek során magyarországi és határon túli középiskolák háromfős diákcsapatai mérhetik össze tudásukat a klímaváltozás és a fenntarthatóság témakörében. 229 iskolából 686 középiskolás csapat és 288 felkészítő tanár jelentkezett. A 229 iskola közül 49 fővárosi, 50 pedig határon túli intézmény.

A verseny két online fordulóból és egy szóbeli döntőből áll. Az első forduló november 9-én zárult, 152 csapat jutott tovább a második fordulóba. Ehhez 80 százalékos teljesítményre volt szükség, ami jól mutatja a mezőny magas színvonalát, a diákok és tanárok felkészültségét.

A 152 továbbjutott csapat

  • 94 iskolát képvisel, ebből
  • 25 budapesti,
  • 52 nem budapesti,
  • 17 pedig határon túli iskola, utóbbiakból 13 erdélyi.

A helyes megoldásokat a verseny honlapján nézheti meg.

A feladatsort az MTA szakértői csapata állította össze az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) klímajelentései alapján, amelyek közül a legutóbbi ismét aláhúzta azt a tudományos tényt, hogy az emberi tevékenységből származó üvegházhatású gázok kibocsátása miatt melegszik a Föld, és lesz egyre szélsőségesebb az időjárás.

Háttér

„A globális problémák kezeléséhez az alapos tudás nélkülözhetetlen. Csak akkor óvhatjuk meg a jövőnket, ha jól ismerjük a jelenben működő folyamatokat” – mondta Freund Tamás, az MTA elnöke a verseny meghirdetésekor a diákoknak küldött videóköszöntőjében. A 2022. októbertől 2023. márciusig tartó versenyt a Középiskolai MTA Alumni Program keretében szervezi az Akadémia.

Az MTA elnöke 2020 végén hirdette meg a Középiskolai MTA Alumni Programot, amelynek keretében kutatók látogatnak el egykori középiskolájukba és más iskolákba, hogy munkájukról, kutatási témájukról, a tudományos módszerről beszélgessenek a diákokkal. A program célja egy tudománybarát társadalom építése, a kritikai gondolkodás fejlesztése. Freund Tamás felhívására eddig az MTA köztestületének csaknem 1700 tagja jelentkezett a programra. A programhoz eddig 271 középiskola csatlakozott, az iskolák több mint fele a verseny alatt.

Az MTA az Alumni Programon keresztül idén kitüntetett figyelmet szentel a klímaváltozás és a fenntarthatóság problémájának. A szakterület kutatói által kidolgozott, folyamatosan bővülő tartalomcsomag videókkal, infografikákkal, szöveges segédanyagokkal és szakirodalmi forráslistákkal segíti a téma alapos megismerését, valamint a tanulmányi versenyre való felkészülést.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×