eur:
393.89
usd:
368.2
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Pixabay
Nyitókép: Pixabay

Hatékonynak tűnik a daganatgyilkos vírus

Módosított herpeszvírussal fertőznek meg rákbetegeket egy kísérletben: a vírus megfertőzi és kivégzi a káros sejteket.

Egy beteg daganata teljesen eltűnt, másoké pedig zsugorodni kezdett a kezelés hatására, árulták el a kutatók a herpes simplex vírussal végzett korai humán kutatások eredményét. A BBC beszámolója alapján a jövőben szükség lesz még hosszabb időtartamú és több önkéntest bevonó kutatásokra, de az injekció a későbbiekben az előrehaladott daganatos betegségekben szenvedők utolsó reménye lehet.

A kutatásban részt vett a 39 éves londoni Krzysztof Wojkowski, akinél 2017-ben állapítottak meg nyálmirigydaganatot. A műtét és egyéb kezelések ellenére is folyamatosan nőtt a daganat testében, ezért az orvosok arról tájékoztatták, már nincsenek lehetőségek kezükben meggyógyítására.

"Életvégi ellátásban részesültem, borzalmas volt, így csodálatos lehetőségnek tűnt részt venni a kutatásban" – mondta el a BBC-nek. Úgy tűnik, a rövid kezelés hatására korábban elpusztíthatatlannak tűnő daganata eltűnt szervezetéből.

Két éve él daganat nélkül a kezelés hatására

"Két-öt hetente kaptam injekciót, a daganat pedig teljesen eltűnt, két éve élek tumormentesen" – mondta el Krzysztof, aki az injekciókat egyenesen a daganatba kapta.

A kezelés az immunrendszer aktiválásával és a rákos sejtek elpusztításával hat.

A korai kísérletben körülbelül 40 ember vett részt, egy részük csak az injekciót kapta, míg másik részük amellett nivolumabot is. Egy párizsi konferencián prezentálták az eredményeket, amelyek a következők voltak:

  • Kilenc, kizárólag a víruson alapuló kezelést kapó beteg közül háromnak, köztük Krzysztofnak is, csökkent a daganata.
  • A kombinált kezelést kapó 30 beteg közül hétnek szintén előnyös volt a kezelés.
  • A mellékhatások, mint például a fáradtság, általában enyhék voltak.

A kutatás vezetője, Kevin Harrington szerint a gyógymód nagyon meggyőző eredményeket hozott, különösen a nyelőcső és a szem egy bizonyos típusú daganatos megbetegedése esetében.

"Ritkán látni ilyen jó eredményeket korai stádiumban lévő klinikai vizsgálatokban, mivel

ezek elsődleges célja a biztonságosság tesztelése,

és nagyon előrehaladott rákos betegek bevonásával zajlanak, akiknél a jelenlegi kezelések már nem működnek. Kíváncsian várom, hogy a betegek egyre nagyobb számának kezelésével továbbra is látunk-e előnyöket" – fogalmazott.

Korábban is bevetettek már vírust rákbetegséggel szemben: ahhoz képest a jelenlegi kezelés további módosításokat tartalmaz a vírusban. Marianne Baker, a Cancer Research UK orvosa szerint az orvostudomány 100 éve tudja, hogy a vírusok hatásosak a daganatos betegségekkel szemben: a kombinált terápia jelentősége pedig olyasmi, ami az ehhez hasonló kísérletek hatására egyre inkább egyértelművé válik.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×