INFORÁDIÓ
2022. június 29. szerda
Péter, Pál

rák

gyógyszer

mező gábor

orvos

daganat

betegség

Így működik a kísérleti magyar rákellenes reménysugár

Így működik a kísérleti magyar rákellenes reménysugár

Egereken már káprázatos eredményt hozott az ELTE-s fejlesztésű készítmény, amely azonban - ha lesz pénz a klinikai vizsgálati fázisra és minden vizsgálat a kívánt eredménnyel zárul - még így is 15 évre lehet a bevezetéstől. Súlyos fázisban lévők is reménykedhetnek. Részletek Mező Gábortól.

Áttörést hozhat a rákos megbetegedések terápiájában az a tumorellenes gyógyszer, amelyet az ELTE-n fejlesztenek.

Az emberkísérletek még hátra vannak, de 15 év múlva talán már lesz olyan készítmény, amivel mellékhatások nélkül, kifejezetten a rákos sejteket tudják célba venni - mondta az InfoRádiónak az ELTE TTK Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Kémiai Intézet Peptidkémiai Kutatócsoportjának vezetője, Mező Gábor.

"Ennek a megoldására alkalmaztunk egy úgynevezett liposzómás formulázást, amibe az általunk kifejlesztett, nagyon hatékony szert be tudjuk csomagolni. A szelektivitás azon alapul, hogy a tumorszövetek és -sejtek a fennmaradásukhoz ereket képeznek, benövik a szövetet az erek, de ezeknek az újonnan, gyorsan képződő ereknek a fala nem szabályos, pórusok maradnak, és egy ilyen liposzómás készítmény a nagyobb pórusokon ki tud jutni a véráramból az ereken keresztül, míg a normál szövetekben, ahol az erek rendesen képződtek, nincsenek ilyen méretű pórusok, így a készítmény nem tud rajta kimenni,

csak a tumorszövetekben tud felszaporodni a hatóanyag"

- ecsetelte a fejlesztés alatt álló készítmény működési elvét Mező Gábor.

A kutatás jelenleg állatkísérleti fázisban van, az egereknél átütő a siker, teljesen visszafejlődött a tumor, az egerek meggyógyultak, és a tumor később sem fejlődött újra, és akár 700 napig is elétek az állatok, természetes halállal múltak ki a végén.

Az eredmények láttán indították el a szabadalmi eljárást, ennek az eljárása a végső stádiumban van. Ezután szeretnének olyan partnereket keresni, amelyek tőkeerősek, és tovább tudják vinni a szert a klinikai fázisba, ahol már embereken történik a szer kipróbálása.

"Ezek nagyon drága eljárások, egyetem vagy kutatócsoport már nem tudja finanszírozni" - folytatta Mező Gábor.

Ha megtalálják a partnert, 1-2 éven belül elindulhatnak a klinikai vizsgálatok, ezek tartanak 10-15 évig, ezért jelezhető előre a 15 éves távlat.

Mező Gábor nyomatékosította, reméli, hogy minden tumortípus esetén sikeres és bevethető is lesz a szer, de egyelőre még igen kis számú tumortípuson végezték el kísérleteiket - és még mindig csak egereken -, de valószínűsíti, hogy

azok a tumorok, amelyek megfelelő vérellátást kapnak, gyógyíthatók lesznek.

Azzal is kísérleteznek, hogy sejtspecifikusabbá tegyék a készítményt, ezáltal befolyásolni tudják, hogy milyen típusú tumorhoz jusson el a készítmény.

A daganatos megbetegedés súlyosságát tekintve tisztázta, a kezdeti fázisra már most is létezik sok más, hatékony kezelési mód, ez a szer a súlyosabb fázisban lévő betegek gyógyításában hozhat igazán áttörést, kemoterápiák lesznek elkerülhetők.

Igazából Mező Gáborék sem számítottak rá, hogy az állatoknál ekkora sikert ér el a szer.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Tumorellenes gyógyszert fejlesztenek az ELTE-n
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018