eur:
393.85
usd:
367.85
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
ráksejt tumor
Nyitókép: Pixabay

Így működik a kísérleti magyar rákellenes reménysugár

Egereken már káprázatos eredményt hozott az ELTE-s fejlesztésű készítmény, amely azonban - ha lesz pénz a klinikai vizsgálati fázisra és minden vizsgálat a kívánt eredménnyel zárul - még így is 15 évre lehet a bevezetéstől. Súlyos fázisban lévők is reménykedhetnek. Részletek Mező Gábortól.

Áttörést hozhat a rákos megbetegedések terápiájában az a tumorellenes gyógyszer, amelyet az ELTE-n fejlesztenek.

Az emberkísérletek még hátra vannak, de 15 év múlva talán már lesz olyan készítmény, amivel mellékhatások nélkül, kifejezetten a rákos sejteket tudják célba venni - mondta az InfoRádiónak az ELTE TTK Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Kémiai Intézet Peptidkémiai Kutatócsoportjának vezetője, Mező Gábor.

"Ennek a megoldására alkalmaztunk egy úgynevezett liposzómás formulázást, amibe az általunk kifejlesztett, nagyon hatékony szert be tudjuk csomagolni. A szelektivitás azon alapul, hogy a tumorszövetek és -sejtek a fennmaradásukhoz ereket képeznek, benövik a szövetet az erek, de ezeknek az újonnan, gyorsan képződő ereknek a fala nem szabályos, pórusok maradnak, és egy ilyen liposzómás készítmény a nagyobb pórusokon ki tud jutni a véráramból az ereken keresztül, míg a normál szövetekben, ahol az erek rendesen képződtek, nincsenek ilyen méretű pórusok, így a készítmény nem tud rajta kimenni,

csak a tumorszövetekben tud felszaporodni a hatóanyag"

- ecsetelte a fejlesztés alatt álló készítmény működési elvét Mező Gábor.

A kutatás jelenleg állatkísérleti fázisban van, az egereknél átütő a siker, teljesen visszafejlődött a tumor, az egerek meggyógyultak, és a tumor később sem fejlődött újra, és akár 700 napig is elétek az állatok, természetes halállal múltak ki a végén.

Az eredmények láttán indították el a szabadalmi eljárást, ennek az eljárása a végső stádiumban van. Ezután szeretnének olyan partnereket keresni, amelyek tőkeerősek, és tovább tudják vinni a szert a klinikai fázisba, ahol már embereken történik a szer kipróbálása.

"Ezek nagyon drága eljárások, egyetem vagy kutatócsoport már nem tudja finanszírozni" - folytatta Mező Gábor.

Ha megtalálják a partnert, 1-2 éven belül elindulhatnak a klinikai vizsgálatok, ezek tartanak 10-15 évig, ezért jelezhető előre a 15 éves távlat.

Mező Gábor nyomatékosította, reméli, hogy minden tumortípus esetén sikeres és bevethető is lesz a szer, de egyelőre még igen kis számú tumortípuson végezték el kísérleteiket - és még mindig csak egereken -, de valószínűsíti, hogy

azok a tumorok, amelyek megfelelő vérellátást kapnak, gyógyíthatók lesznek.

Azzal is kísérleteznek, hogy sejtspecifikusabbá tegyék a készítményt, ezáltal befolyásolni tudják, hogy milyen típusú tumorhoz jusson el a készítmény.

A daganatos megbetegedés súlyosságát tekintve tisztázta, a kezdeti fázisra már most is létezik sok más, hatékony kezelési mód, ez a szer a súlyosabb fázisban lévő betegek gyógyításában hozhat igazán áttörést, kemoterápiák lesznek elkerülhetők.

Igazából Mező Gáborék sem számítottak rá, hogy az állatoknál ekkora sikert ér el a szer.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×