eur:
389.91
usd:
363.81
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Gidrán típusú, támogató feladatú páncélozott jármű, az első tíz egyike a 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában az érkezés napján 2021. február 11-én. A török gyártótól hamarosan további negyven jármű érkezik Tatára.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Milyen a török–magyar harckocsi?

2019-ben kötetett a magyar kormány és a török gyártó közti szerződés 300 darab Ejder Jalcin Gidrán beszerzésére. De mit tudnak ezek a harckocsik?

A magyar kormány 2019 nyarán kötött keretszerződést a fiatalnak számító török Nurol Makina gyártóval, összesen 300 darab páncélozott harcjármű hazánkba szállításáról – idézi fel a Totalcar.

Mint írják, az 5855 milliméter hosszú, 2492 milliméter széles és 2472 milliméter magas – magyar változatú – Ejder Yalcin hajtásáról egy hathengeres, Euro III-as besorolású, 375 lóerős, Cummins ISL9E3-as motor gondoskodik, amely 120 km/h-ás végsebességig repíti a harci járművet. STANAG 4569 Level 3-as páncélvédettsége van, az önvédelméről pedig egy 12,7 milliméteres Browning géppuska gondoskodik.

Az első tíz darab Ejder Yalcin 2020 végén érkezett hazánkba, ekkorra már Gidránra nevezték át a török harcjárművet.

A 2021 elején átadott Gidránok sajtótájékoztatóján a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a török MRAP-okból évente száz darabot fognak gyártani Kaposváron a BM Heros új üzemében. Az ekkor már magyarnak nevezett harcjárművet,

az akkori elképzelések szerint német és magyar mérnökök áttervezik és továbbfejlesztik. Ezt a továbbfejlesztett változatot fogják sorozatban gyártani Kaposváron,

amelyre több külföldi megrendelést is remélnek.

Egy évvel később a BM Heros kaposvári Gidrán üzemének másodszori felavatása kapcsán már kevesebb szó esett továbbfejlesztésről, de az kiderült, hogy a meglévő tíz mellé idén újabb negyven darab Gidrán érkezik Magyarországra.

Tata, 2021. február 11.
Gidrán típusú, támogató feladatú páncélozott jármű, az első tíz egyike a 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában az érkezés napján 2021. február 11-én. A török gyártótól hamarosan további negyven jármű érkezik Tatára.
MTI/Illyés Tibor
Tata, 2021. február 11. Gidrán típusú, támogató feladatú páncélozott jármű, az első tíz egyike a 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában az érkezés napján 2021. február 11-én. A török gyártótól hamarosan további negyven jármű érkezik Tatára. MTI/Illyés Tibor

Ezután, ha a kaposvári üzem megfelelően fel lesz szerelve, újabb száz Gidrán érkezik hazánkba, "lapra szerelve", vagyis hatalmas ládákban, darabokban. Ezt a száz Gidránt Kaposváron fogják összerakni; valószínűleg nem gyártás, csak összeszerelés fog történni Kaposváron – véli a Totalcar.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×