eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Omicron Variant on test tube - New Variant of Covid 19
Nyitókép: DMEPhotography/Getty Images

Tisztáztak egy fontos kérdést az omikron új mutációjával kapcsolatban

Az omikron fertőzőbb mutánsa bújócskázik, nem lopakodik. A hagyományos PCR-teszt nagy pontossággal mutatja ki az omikron BA.2-es alvariánsát is – állítja közleményében a Neumann Labs.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) múlt héten pénteken jelentette be, hogy Magyarországon is megjelent az omikron új, fertőzőbb variánsa, amely a BA.2-es elnevezést kapta. Az NNK vizsgálatait megerősítve a Neumann Labs azóta további hat esetben azonosította itthon az új omikront. A magyar laboratórium szerint ugyanakkor pontatlan – a nemzetközi sajtó nyomán – „lopakodó omikronnak” nevezni az új alvariánst, hiszen főleg az antigén tesztek, és néhány esetben az eredeti omikronra (BA.1) fejlesztett variánsteszt elől tud, illetve próbál „elbújni”. A hagyományos PCR-tesztek hibátlanul ki tudják mutatni az összes eddig ismert variánst.

Hazánkban a Nemzeti Népegészségügyi Központ – és a Neumann Labs saját – adatai szerint is egyértelműen és döntően az omikron eredeti variánsa a domináns, még úgy is, hogy már jelen van az omikron új, bizonyos országokban látványosan terjedő alvariánsa.

A BA.2 dán tapasztalatok szerint 1,5-szer fertőzőbb, mint az „eredeti” omikron, ugyanakkor az eddigi tapasztalatok alapján nem okoz súlyosabb megbetegedést.

Az NNK bejelentése óta az eredeti omikront is kimutató Neumann Labs itthon már további hat – távol-keleti – személy esetében azonosította biztosan az új alvariánst, akik mind szoros kapcsolatban állnak egymással.

„Ez a gyors és viszonylag nagyszámú beazonosítás is megmutatja, hogy a nemzetközi sajtóban lopakodó omikronnak elnevezett alvariáns esetében nem egy, a »radarjaink« számára láthatatlan »szupervariánsról« beszélünk, csupán az antigéntesztek elől tud elbújni a fertőzés kezdeti szakaszában” – hívja fel a figyelmet Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője.

„A PCR-tesztek esetében ezzel szemben mindössze arról van szó, hogy ha eddig meg akartuk állapítani, hogy delta vagy omikron fertőzést észleltünk-e, bevetettünk egy konkrét variánsazonosítót, hogy melyik variánsról is van szó. Azért hívják félreértésből lopakodónak a BA.2-es verziót, mert az a módszer, amivel a BA.1-es omikront megkülönböztettük a deltától, nem működik hibátlanul a BA.2 esetében. Ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy

a hagyományos, mindennap használt PCR-tesztek ugyanúgy kimutatják ezt az alvariánst, mint az omikront és az összes többi variánst is.

Magyarán szólva az omikron új alvariánsa nem lopakodik” csak bújócskázik, inkább kevesebb, mint több sikerrel” – teszi hozzá az ügyvezető.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

A felemás tőkepiaci- és a kihívásos makrogazdasági körülmények ellenére nyereséges évet zárt tavaly az OXO Technologies. Fenn tudták tartani a korai befektetésekkel kapcsolatos tevékenységüket, és ezzel párhuzamosan szépen termeltek az érett szakaszban lévő stratégiai portfóliócégeik is. Idén már több forrás áramolhat a technológiai szektorba, mint tavaly, ugyanakkor a korábbi bőség egyhamar nem fog visszatérni a területre. Egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Oszkó Péter, a OXO Technologies vezérigazgatója a Portfolio Checklist szombati különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×