eur:
389.27
usd:
362.92
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Jose A. Bernat Bacete/Getty Images

Fontos információ az omikron elleni "szuperszájmaszkról"

Hozzávetőlegesen 40 órányi használat is rendben van, nem kell eldobni az FFP2-es maszkot az első viselést követően - feltéve, ha bizonyos feltételek teljesülnek.

Az omikron megjelenésével a szakértők mindenkit figyelmeztettek arra, hogy a textilmaszknál jelentősen nagyobb védelmet kínál, ha FFP2, vagy más sztenderdek szerint N95, KN95 típusú maszkot viselünk. Ezek a maszkok nem moshatók, így magasabb áruk eltántoríthatja azokat, akik tényleg egyszer viseltek eddig egy eldobható maszkot. A jó hír az, hogy nyugodtan lehet szakítani a gyakorlattal.

Linsey Marr építő- és környezetmérnök a CNN-nek azt mondta: ezeknek a maszkoknak az anyaga nem megy tönkre és a szűrőképessége nem vész el hosszabb idő alatt sem, legfeljebb akkor, ha nagyon súlyos szennyezett levegő vesz minket körül, vagy magunk tesszük tönkre az anyagot, esetleg a maszk nedves, vizes lesz. Ő egy hétig visel egy maszkot.

"Az emberek 40 óráról beszéltek - ez rendben van. Előbb lesz a maszk piszkos vagy lazulnak meg a pántjai, gyorsabban el is szakad, mint hogy elveszítené a szűrőképességét"

- tette hozzá.

A maszkok orvosi eszközöknek számítanak, ezért szerepel rajtuk az egyszer használatos kitétel. Ilyen környezetben a keresztfertőzés kialakulása miatt szükséges a gyakori maszkcsere, azonban Erin Bromage biológusprofesszor szerint a mindennapi életben ettől nem kell tartani.

Az N95 az amerikai, a KN95 a kínai, míg az FFP2 az európai szabványoknak megfelelő maszkot takarja: ha nem hamisítványról van szó, a szakértők szerint ezek a védőeszközök nagyjából ugyanarra képesek. Érdemes kísérletezni azzal, hogy melyik illeszkedik legjobban arcunkra, ez ugyanis a legfontosabb szempont. Csak a szorosan illeszkedő maszk tud megfelelő szintű védelmet biztosítani.

A maszkot annak érdekében, hogy újra használhassuk,

a pántokat fogva vegyük fel és le, ne érintsük meg külsejét.

Ha fertőzöttel tartózkodtunk egy légtérben, jobb, ha kidobjuk a maszkot, és ugyanígy érdemes tenni akkor is, ha az bepiszkolódott, megsérült, átnedvesedett, vagy sminkkel szennyeződött. Ilyenkor már nem véd megfelelően.

Minél többet viselünk egy maszkot, annál több lesz rajta a szennyeződés. Néhány óra alatt azonban elpusztulnak rajta a kórokozók, főként, ha napfény éri az eszközt, mivel a fény és a meleg segít a folyamatban. Mikrohullámú sütőben viszont ne próbáljuk sterilizálni és végképp ne akarjuk kimosni a maszkot.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×