eur:
393.93
usd:
369.07
bux:
65290.66
2024. április 19. péntek Emma
Close-up of young man getting PCR test at doctors office during coronavirus epidemic.
Nyitókép: Drazen Zigic/Getty Images

Rusvai Miklós a fertőzési adatokról: jönnek a 15 ezres napok

A víruskutató szerint viszont az omikron okozta ötödik járványhullámban a súlyos esetek száma nem lesz olyan magas, mint korábban.

A koronavírus omikron variánsának gyors felfutására számít az InfoRádiónak nyilatkozó víruskutató.

Rusvai Miklós azt mondta: lesznek olyan napok, amikor akár egyik napról a másikra duplázódhat majd a regisztrált esetek száma. Az őszi delta hullámnál is magasabb esetszámokat vár a szakember, a 12 ezres számok helyett 15 ezres napi adatokat is elképzelhetőnek tart.

Mindezzel együtt viszont várakozásai szerint a kórházban ápoltak, a lélegeztetőgépen lévők és az elhunytak száma nem lesz magasabb, mint ősszel,

és már akkor is alacsonyabb volt, mint a tavaszi hullám idején, tehát Magyarországon

a koronavírus-járvány legrosszabb hulláma nagy valószínűséggel a harmadik, 2021 tavaszi volt.

A víruskutató hangsúlyozta, hogy járványügyi szempontból már nem a fertőzésszámot kell figyelemmel kísérni, mert az egészségügyet a sok kórházi kezelésre szoruló és lélegeztetőgépes beteg terheli meg, tehát ezekre és az elhunytak számára kell koncentrálni. Ráadásul ez a súlyos állapot az, ami a lakosság számára is a fő veszélyt jelenti - tette hozzá Rusvai Miklós.

Maszkügyben (textilmaszkok kisebb hatékonysága az omikron variáns ellen) közölte: körülbelül 5-10 százalék különbség van az FFP2-es maszkok javára a sebészi maszkokhoz képest (megfelelő, nem "szelelő" viselés esetén). Azt pedig

nem lehet kijelenteni, hogy a textilmaszkok hatástalanok lennének,

hiszen a beszéd vagy légvétel közben kijutó mikrocseppecskék jelentős részét felfogják ezek is, mindenképpen jobbak tehát, mint a semmi. Természetesen az FFP2-es maszk szerinte is hatékonyabban szűr, de szabályosan viselve azért az egyéb maszkok is segítenek, főleg akkor, ha mindenki lelkiismeretesen viseli őket.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy a maszkviselés a járványt megállítani nem fogja, az egyes maszkok lakossági használatára vonatkozó előírások a vírus terjedését kisebb mértékben befolyásolják. Példaként említette Ausztriát, ahol kötelező az FFP2-es maszk viselete, mégis növekvő esetszámokat látni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×