eur:
392.53
usd:
365.93
bux:
66780.28
2024. április 25. csütörtök Márk
Young woman wearing face mask
Nyitókép: ER_Creative/Getty Images

A kutatókat is meglepte, mire jut a koronavírus a maszk hiányában

A göttingeni Max Planck Intézet tudósai megnézték, mekkora az esély megfertőződni a koronavírussal, ha nincs rajtunk arcmaszk.

A német Max Planck Intézet kutatói nemrég egy sor elemzést végeztek el azzal kapcsolatban, hogy még pontosabb képet kapjunk arról, miként tudjuk megvédeni magunkat a koronavírussal szemben.

A rossz hír, hogy a 1,5 méteres távolságtartás nem elegendő – idézi a hvg.hu az eredményeket. Sőt, gyakorlatilag a 3 méter sem, a modellezések alapján ugyanis ilyen távolságból kevesebb mint 5 perc alatt fog 100 százalékos valószínűséggel megfertőződni egy olyan ember, aki még nem vette fel a védőoltást, és egy fertőzött közelében áll.

Hozzáteszik: jó hír ugyanakkor, hogy a szakemberek szerint, ha mindketten jól illeszkedő, helyesen viselt FFP2-es maszkot viselnek, akkor a fertőzés kockázata drámaian lecsökken. Ha a fertőzött és a nem fertőzött egyén is ilyen arcmaszkot visel, a fertőzés kockázata 20 perc elteltével még a legrövidebb távolság esetében is alig haladja meg az egy ezreléket. Ha a maszk nem illeszkedik jól az arcukra, a fertőződés esélye 20 perc elteltével 4 százalékra nő. Amennyiben orvosi maszkot viselnek, ez az arány legfeljebb 10 százalék.

Birte Thiede / MPIDS
Még a rosszul illeszkedő maszkok is jelentősen csökkentik a fertőzés kockázatát. Birte Thiede / MPIDS

Az intézet kutatói megjegyzik, hogy az általuk leírt adatok a fertőződés maximális valószínűségét írják le, a való életben azonban ennek az esélye 10-100-szor kisebb lehet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×