INFORÁDIÓ
2022. január 29. szombat
Adél

koronavírus

omikron

delta

oltás

harmadik oltás

Oltópont a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. november 28-án. A november 22-től december 5-ig tartó, egy héttel meghosszabbított oltási akcióhét keretében regisztráció és előzetes időpontfoglalás nélkül várják az oltakozni szándékozókat naponta 7 és 19 óra között az ország 101 kórházában, valamint a szakrendelőkben is.

Vita bontakozik ki a harmadik adag vakcina körül

Infostart

A jövendőbeli omikronspecifikus oltások hatékonyságán ronthat a most felvett emlékeztető oltás egyes vakcinaszakértők szerint. Az ok az "eredeti antigénbűn" lenne. Új oltásra azonban nem éri meg várni.

Világszerte a harmadik adag vakcina felvételére biztatják az országok lakosságukat, vannak ugyanakkor szakértők, akiknek ellenérveik vannak. A jelenleg rendelkezésünkre álló adatok tanúsága szerint az omikron képes lehet megkerülni az oltások adta védettséget, így amíg mindenki várja frissen megismert variáns tulajdonságaira vonatkozó elemzések megjelenését, arra biztatják az embereket, hogy kérjenek emlékeztetőt.

De vajon tényleg ez a legjobb stratégia az omikronnal szemben? És ha valóban a Pfizer elnöke, Albert Bourla által megjelölt szcenárió lesz a jövő, melyben bizonyos időközönként emlékeztető adagot kapunk a megbetegedés ellen, és folyton szükség lesz arra, hogy módosítsanak a vakcinák összetételén?

Az NBC cikke szerint Anthony Fauci arról beszélt, kutatások bizonyítják, hogy az emlékeztető adagok növelik a minden variánssal szemben hatékonyan dolgozó semlegesítő antitestek jelenlétét a vérben. Anthony Fauci, az amerikai az elnök járványügyi főtanácsadója úgy gondolja, ezek mindenképp adnak védelmet a súlyos megbetegedéssel szemben, az omikron esetében is.

Izraelben időközben már negyedik adag szükségességéről beszélnek

abban az esetben, ha emelkednek fertőzésszámaik, a Pfizer, a Moderna és a Janssen oltásának pedig készül már omikron-specifikus változata is.

Eredeti antigénbűn

A tudóstársadalomban ugyanakkor vita zajlik arról, van-e értelme a 2019 végén megismert változaton alapuló oltásokat beadni 2021 végén.

"A kérdés az, hogy ha egy olyan oltással végezzük az alapimmunizálást és annak megerősítését is, ami alapvetően az eredeti törzzsel szembeni immunválasz kialakítását adja meg, ez korlátozza-e majd képességünket arra, hogy immunválaszt adjunk egy olyan vírusvariánsra, amely nagyon különbözik az őstörzstől?" - kérdezi Paul Offit, a Philadelphiai Gyermekkórház oltóanyag-szakértője.

Offit egy olyan jelenséget ír le, amelyet az immunológusok eredeti antigénbűnnek neveznek: a szervezet immunrendszere a vírussal való első találkozás emlékére támaszkodik, ami néha gyengébb immunválaszhoz vezet, amikor később a vírus egy másik változatával találkozik.

A HPV-analógia

Az oltóanyagok is aktiválhatják ezt a jelenséget Offit, az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal oltóanyagokkal foglalkozó tanácsadó bizottságának tagja szerint. Példaként említette a humán papillómavírust, vagyis a HPV-t, amellyel szemben megjelent egy frissített vakcina, amely a vírus kilenc törzsét célozta meg a kezdeti négy helyett: az eredeti négyen túl öt további törzs ellen véd.

"Ha valaki megkapta a HPV4-et, majd a HPV9-et, akkor nagyon jó immunválasza volt a négy törzzsel szemben, de a másik öt törzzsel szemben nem volt olyan jó az immunválasza" - mondta. Ez a koronavírusra is vonatkozhat, mondja. Kutatótársaival együtt úgy gondolja: most inkább

csak annak kéne felvennie a vakcinát, aki veszélyeztetett.

Michael Osterholm epidemiológus és Joe Biden elnök korábbi koronavírus-tanácsadójának ellenvetése szerint az mRNS-vakcinák harmadik adagját vagy a Janssen oltásának második adagját az eredeti vakcina elsődleges sorozata részének kell tekinteni, az embereknek pedig, amint arra jogosultak, emlékeztetőt kell kapniuk. Az emlékeztető adag ellensúlyozhatja az immunrendszer kikerülésére való törekvését, amelyet ennél a variánsnál tapasztaltunk - mondta Osterholm pénteken az MSNBC-n.

Nem éri meg várni új oltásra

Ali Ellebedy patológus és immunológia docens szerint az influenzánál is megfigyelhető az új oltásvariánsok esetében a kisebb hatékonyság a korábbi törzsek ellenében kialakult sok antitest miatt, de szerinte ez a koronavírus esetében egyelőre nem történhet meg.

A világ népessége nem halmozott még fel elegendő alapszintű antitestet a SARS-CoV-2 ellen.

Azt is megjegyezte, hogy az influenza elleni vakcinák semmiben sem hasonlítanak az mRNS-vakcinákhoz.

Ellen Foxman, a Yale Egyetem immunológusa szerint pedig még ha az eredeti oltóanyaggal való emlékeztető adagok a jövőbeni vakcinákat kevésbé hatékonnyá is teszik, akkor sem bölcs dolog megvárni a variáns-specifikus oltást emlékeztetőként, figyelembe véve a vírus veszélyességét.

Ráadásul jelenleg a delta a domináns, amely ellen igenis szükség van emlékeztető adagra. Ahhoz, hogy biztos választ kaphassunk a kérdésekre, még időre van szükség.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018