eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels

Megtalálhatták a Covid-lábujj okát

A kutatók úgy gondolják, rájöttek, mitől alakulhatnak ki duzzadt, vörös foltok az érintettek lábujján, illetve időnként kezén is.

A bőrtünet azt jelezheti, hogy a szervezet támadó módba lépet a vírus leküzdésének érdekében: a kutatók azt mondják, megtalálták, hogy az immunrendszer mely részei állnak munkába, amikor a jelenség bekövetkezik. Az eredményeket a British Journal of Dermatologyben közölték, és a kezelésre is potenciális megoldást írtak le a tanulmányban.

A Covid-lábujj jelensége a BBC cikke szerint bármilyen korú betegnél előfordulhat, de eddigi tudásunk alapján gyermekek és tinédzserek körében gyakoribb. Sokaknál fájdalommentes, de vannak, akiknél a kiütések nagyon érzékenyek és fájdalmasak, a lábujjak pedig meg is duzzadnak. A 13 éves skóciai Sofia például járni is alig tudott, amikor elkapta a koronavírust és Covid-lábujj alakult ki nála. Hosszabb sétákra csak kerekes székkel tudott eljutni.

Ezek a tünetek

Az érintetteknél a lábujjakon vöröses, olykor lilás bőrfelületek jelennek meg, és van, akinél érzékeny, fájdalmas dudorok, vagy érdes területek kísérik ezeket. A lábujjak be is gennyesedhetnek. Egyeseknél hetekig, míg másoknál hónapokig tart az állapot.

Akit a Covid-lábujj érint, az a legtöbbször nem tapasztalja a klasszikus koronavírusos tüneteket, mint például a köhögést vagy a szaglás- és ízlelésvesztést.

A jelenségért kétféle, az immunrendszerben zajló folyamat tehető felelőssé a friss kutatás szerint. Az egyik az egyes típusú interferon nevű antivirális fehérje, a másik pedig egy olyan típusú antitest, amely tévesen a beteg saját sejtjeit és szöveteit támadja meg, nem csak a behatoló vírust. A franciaországi Párizsi Egyetem kutatói szerint az érintett területeket ellátó kis ereket bélelő sejtek is érintettek.

Nem mindig kell kezelni

A kutatók ötven Covid-lábujjban érintett beteg mellett olyanokat vizsgáltak, akiknél még a pandémia előtt alakult ki hasonló bőrtüneteket. Ivan Bristow, a láb megbetegedéseire specializálódott brit orvos szerint a legtöbb esetben - például a hideg időszakokban és a keringési problémákkal küzdő embereknél jellemzően előforduló rendszeres fagyásnál -

az elváltozások általában maguktól elmúlnak,

néhányuknak azonban krémekkel és más gyógyszerekkel történő kezelésre lehet szükségük.

"A magyarázat megerősítése segíteni fog új kezelések kifejlesztésében, hogy hatékonyabban léphessünk fel a Covid-lábujjal szemben" - mondta.

Oltás után ritkább

Veronique Bataille bőrgyógyász szakorvos, a Brit Bőr Alapítvány szóvivője elmondta, hogy a világjárvány korai szakaszában nagyon gyakran fordult elő a jelenség, amely a delta kapcsán már ritkább. Ennek oka az lehet, hogy több embert van beoltva, vagy rendelkezik védettséggel korábbi fertőzésből

"A védőoltás utáni Covid-lábujj sokkal ritkább" - mondta.

A koronavírussal kapcsolatos bőrproblémák jóval az akut fertőzés után jelentkezhetnek,

ráadásul olyan embereknél is, akik tünetmentesen vészelték át a betegséget, így a bőrtünet a vírussal való kapcsolatát néha nem fedezi fel az orvos sem, mondta.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×